Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 maart 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN BUSSEMAKER (PVDA), SCHIMMEL (D66), WEEKERS (VVD), VAN GENT (GROENLINKS) EN VAN DER HOEVEN (CDA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID EN AAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

1. Heeft u kennis genomen van de steekproef van de Vereniging Vrouwenbelangen naar het aantal vrouwen dat is gekozen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen?

2. Kunt u bevestigen dat het aantal gekozen vrouwen in gemeenteraden ten opzichte van 1998 geen enkele vooruitgang heeft geboekt en is blijven steken op 24%?

3. Welke conclusies trekt u uit het feit dat de feitelijke resultaten ver verwijderd zijn van het streefcijfer van 35%, zoals vermeld in de Meerjarennota Emancipatiebeleid?

4. Wat heeft tot nog toe het in 2001 gestarte onderzoek naar uitstroom van vrouwen uit de lokale politiek concreet opgeleverd? Welke beleidsmaatregelen, die gebaseerd zullen zijn op maatregelen die het bedrijfsleven neemt om uitstroom tegen te gaan, zijn ondertussen in praktijk gebracht?

5. Welk budget is de afgelopen jaren besteed aan het verbeteren van de positie in de (lokale) politiek?

6. Wat denkt u te gaan doen om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2006 toch op z'n minst in de buurt van het streefcijfer van 40% te komen (gebaseerd op het voornemen bij elke verkiezing 5% meer vrouwen in de gemeenteraad te krijgen)? Op welke wijze gaat u daarbij politieke partijen betrekken?

7. Bent u daarbij bereid de optie van oriëntatiecursussen voor vrouwen, die interesse hebben voor de lokale politiek, verder uit te werken en gemeentes via een stimuleringssubsidie aan te moedigen dergelijke oriëntatiecursussen te organiseren?

8. Wilt u in dat verband overwegen om met betrokken organisaties, zoals de Vereniging voor Vrouwenbelangen, het Instituut voor Publiek en Politiek, de landelijke werkgroep Politieke scholingscursussen voor vrouwen, en het vierjarig opleidingstraject voor allochtone vrouwen met een politieke ambitie, een oriëntatie cursus 'Vrouwen in de gemeentepolitiek' te ontwikkelen waarin vrouwen vertrouwd raken met zaken als de structuur van de gemeente, gemeentetaken, beleidsterreinen, de samenstelling van de gemeenteraad, het nemen van besluiten, het lezen van raadstukken?