Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten


Hoogezand, 26 maart 2002 Persbericht 2002/34

Start onderzoek naar wonen en leefbaarheid

Hoe denken de huidige inwoners van de gemeente Hoogezand-Sappemeer over hun woonsituatie en wat zijn hun ervaringen op 5 april 2002 met een onderzoek wonen en leefbaarheid. De enquêtes vallen volgende week op 5 april bij 5600 bewoners van de gemeente Hoogezand-Sappemeer in de bus. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en de woningcorporaties (Volksbelang, Talma, Woonzorg Nederland) uitgevoerd door Arcadis. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het toekomstige beleid op het gebied van wonen in de gemeente vorm te geven.

In 2001 is de gemeente samen met de inwoners van Hoogezand-Sappemeer druk bezig geweest een ontwikkelingsvisie op te stellen: Boegbeelden 2015. In deze ontwikkelingsvisie staan de hoofdlijnen van beleid voor de gemeente in de periode tot 2015 aangegeven. Een terugkoppeling van de inbreng van de bewoners vindt plaats op 17 april 2002. De gemeente wil nu samen met de inwoners het onderdeel wonen van de ontwikkelingsvisie verder uitwerken in een Woonplan 2002-2006. In dit Woonplan wordt bijvoorbeeld aangegeven hoeveel en welk type woningen de komende jaren gebouwd moeten worden. Bovendien wordt in het Woonplan een wijkgericht deel opgenomen waarin wordt vastgelegd welke wijken/dorpen de komende periode extra aandacht moeten krijgen om de leefbaarheid op peil te houden of te verbeteren. Op basis hiervan kunnen wij bijvoorbeeld bepalen waar de prioriteit gelegd moet worden bij het opstellen van de toekomstige
wijkvisies/wijkontwikkelingsplannen.
In het onderzoek vragen wij de inwoners naar hun waardering en wensen ten aanzien van wonen en leefbaarheid, zoals: wilt u de komende jaren verhuizen, wat voor woningen zoekt u dan, wat vindt u van de voorzieningen zoals scholen, winkels, speelplaatsen, openbaar vervoer en dergelijke? In september/oktober van dit jaar organiseert de gemeente een aantal bijeenkomsten waar de uitkomsten van het onderzoek en het concept Woonplan 2002-2006 worden gepresenteerd aan de inwoners. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de inwoners aangeven of de uitkomsten naar hun mening goed zijn vertaald in het concept Woonplan 2002-2006.