Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

Hoogezand, 26 maart 2002 Persbericht 2002/36

Aangifte van gedeeltelijke sloop monumentale boerderij

Vanochtend heeft het college van burgemeester en wethouders besloten aangifte te doen tegen de heer D.E. Edzes uit Sappemeer. De heer Edzes heeft volgens het college ten onrechte een deel een monumentale boerderij aan de Noorderstraat 346a gesloopt waarvan hij de eigenaar is.

Deze leegstaande boerderij is een gemeentelijk monument, maar bouwkundig leverde het gebouw gevaar op voor passerende voetgangers en fietsers. Daarom heeft de gemeente op 13 maart de heer Edzes geschreven en dringend verzocht de gevaarlijke situaties binnen zeven dagen ongedaan te maken. Sloop (geheel of gedeeltelijk) is expliciet uitgesloten als oplossing. De heer Edzes is letterlijk verzocht een nieuw constructief verband in het voorhuis aan te brengen. Bij het uitblijven van een oplossing is hem bestuursdwang in het vooruitzicht gesteld.

Ondanks deze brief van 13 maart 2002 heeft de heer Edzes het voorhuis voor een aanzienlijk deel gesloopt. De heer Edzes heeft weliswaar bij de gemeente een sloopvergunning aangevraagd, maar die is hem tot dusverre niet verleend. De commissie Bezwaar en Beroepschriften moet nog een schriftelijk advies aan het college uitbrengen. Het mondelinge advies luidt dat de heer Edzes de noodzaak tot sloop nader moest onderbouwen.

Regelgeving
De gemeentelijke monumentenverordening verbiedt in artikel 5, lid 1, het beschadigen, vernielen of afbreken van een beschermd monument. In artikel 5, lid 2 is het verboden een beschermd gemeentelijk monument af te breken, te verplaatsen of te wijzigen zonder vergunning van het college van burgemeester en wethouders. De rechter kan in deze gevallen maximaal 2269,- boete opleggen.