---

Ministerie van Defensie



---

Eindoefening SFOR 12

Oefening binnen bebouwde kom

27-03-2002

43 Gemechaniseerde Brigde heeft zich de afgelopen weken voorbereid op de uitzending naar Bosnië. De oefening, Bison Preparation II genaamd, werd voor het eerst buiten de gebruikelijke oefenterreinen gehouden. Delen van de provincies Drenthe, Friesland en Overijssel fungeerden als Kanton 6, het gebied waar binnen het Nederlandse bataljon van de Stabilisation Force (SFOR) opereert.

Bataljonscommandant overste Peter Schaberg onderstreepte dat Bison Preparation in het teken van de voorbereiding staat, maar ook moet worden gezien als een presentatie naar de thuisbasis in Steenwijk en de rest van Noord-Nederland. De mensen weten wel dat we zijn uitgezonden, maar niet wat we doen.

1 (NL) Gemechaniseerd Bataljon SFOR-12 Regiment Huzaren Prins van Oranje reed dus met de pantser-rupswagens voor de infanterie (YPR/PRI) en de Leopard tanks door de dorpen. De militairen liepen ook veelvuldig sociale patrouilles. In totaal deden zon 1700 militairen mee aan Bison Preparation II. Delen van 43 Gemechaniseerde Brigde werden eerder naar Bosnië uitgezonden in 1998 (SFOR-9). (foto's: Peter Wiezoreck)

Eindoefening SFOR12