Gemeente Moerdijk


Indienen voorstellen koninklijke onderscheidingen

Met de naderende Koninginnedag komen ook weer de verzoeken voor Koninklijke Onderscheidingen. Aan de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen gaat nog wel een en ander vooraf.

Binnen het huidige decoratiestelsel is maatwerk het motto. Dit houdt in meer nadruk op persoonlijke verdiensten en prestaties met een bijzondere waarde voor de samenleving. Het moet dus gaan om personen die op sociaal-maatschappelijk gebied als bijzonder verdienstelijk zijn geweest. Dat kan zijn als vrijwilliger of in een beroep.

Hierbij moet wel benadrukt worden dat voordrachten voor onderscheidingen van mensen met bijzondere verdiensten in hun beroepsuitoefening slechts gedaan kunnen worden als er sprake is van werkzaamheden of inspanningen met een maatschappelijke betekenis.

Het automatisme van de vroegere regeling is komen te vervallen. Denk bijvoorbeeld aan een onderscheiding voor iemand die 40 jaar of langer een dienstverband heeft met een bedrijf of instelling.

Iedereen kan iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Wel is het verstandig om van tevoren overleg te plegen met de burgemeester of met de kabinetschef de heer Ermers. (Na 1 mei aanstaande de heer Gram)

In principe moeten voordrachten gedaan worden ter gelegenheid van de jaarlijkse Koninginnedag. Er zijn ook tussentijdse voordrachten mogelijk. Ook daar kan de kabinetschef informatie over geven.

Tussentijdse voorstellen moeten uiterlijk 5 maanden voor de datum van uitreiking bij de burgemeester zijn ingediend. Voorstellen voor de Koninginnedag 2003 moeten vóór 1 augustus 2002 bij de burgemeester zijn ingediend.

Laatst gewijzigd 27 maart 2002