Gemeente Amsterdam


---
|
Amsterdam verwerft pand voor broedplaatsfunctie

Amsterdam verwerft pand voor broedplaatsfunctie

De gemeente Amsterdam heeft het pand Marcusstraat 52 aangekocht met de bedoeling daar een culturele broedplaats in onder te brengen. Het pand, een voormalig schoolgebouw, is uitermate geschikt voor een menging van werkruimten, woningen en voorzieningen. Voor de invulling van het pand organiseert de projectgroep BroedplaatsAmsterdam een open inschrijving. Groepen kunstenaars en culturele ondernemers worden uitgenodigd met plannen te komen voor een creatieve bestemming van het pand als woon/werkpand voor kunst en cultuur.

BroedplaatsAmsterdam is het antwoord van de gemeente Amsterdam op de groeiende problemen die kunstenaars en groepen van kunstenaars en culturele ondernemers ondervinden bij het vinden van een betaalbare werkplek. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld om in de komende jaren circa 1700 nieuwe ruimten te realiseren. Sinds de start van het project in 1999 zijn 300 personen aan een werkruimte geholpen. Met de Marcusstraat 52 is BroedplaatsAmsterdam er in geslaagd een groot pand te verwerven, dat nu via een open inschrijving aan creatief Amsterdam wordt aangeboden. Het pand komt beschikbaar voor een creatieve groep die er bewust voor kiest samen te wonen en te werken onder één dak, een groep die bovendien zijn oorsprong vindt in de Amsterdamse subcultuur en over een beperkt inkomen beschikt. Bij de beoordeling van de plannen wordt niet alleen gekeken naar de nieuwe functie, die voor een groot deel uit werkruimten zal moeten bestaan, maar vooral ook naar de wijze waarop het beheer van het pand wordt georganiseerd. Daarnaast zal speciaal worden gelet op de betekenis van de plannen voor de buurt en de stad.

De plannen kunnen tot en met 6 juni worden ingediend. Vervolgens stelt de Commissie van Advies BroedplaatsAmsterdam een selectieadvies op. Deze onafhankelijke commissie, voorgezeten door Paul van Schilfgaarde, vertegenwoordigt een brede kennis en ervaring op het gebied van sociaal-economische processen in stedelijke gebieden, de woon/werkpandencultuur en de Amsterdamse kunstwereld. De leden zijn voorgedragen door de bij BroedplaatsAmsterdam betrokken vertegenwoordigers van belangengroepen. Het winnende plan kan na de zomer verder wordt uitgewerkt. Afhankelijk van de ingrijpendheid van het verbouwplan kan het pand medio 2003 in gebruik worden genomen.

BroedplaatsAmsterdam is een initiatief van de gemeente Amsterdam.

Paul van Yperen

^


-

© gemeente Amsterdam - 27-03-2002