ING Groep

Persbericht

Amsterdam, 27 maart 2002

ING bereikt onderhandelingsresultaat met vakorganisaties over ING-CAO

ING heeft vandaag met de vakorganisaties een onderhandelingsresultaat bereikt over haar ondernemings-CAO. De nieuwe CAO gaat in per 1 april 2002 en heeft een looptijd van 13 maanden. ING biedt haar medewerkers een structurele loonsverhoging van 3,0% per 1 mei 2002 en 0,4% per 1 januari 2003. Het onderhandelingsresultaat wordt door de gezamenlijke vakorganisaties voorgelegd aan hun leden. De ING-CAO geldt voor alle medewerkers die werkzaam zijn bij ING in Nederland. ING heeft sinds 2000 haar eigen ING-CAO.

Verder zijn er in de CAO afspraken gemaakt over onderwerpen als employability, verlofregelingen, kinderopvang en uitbreiding van het à la carte systeem. Het employability beleid en de resultaten daarvan worden in de tweede helft van 2002 geëvalueerd. Daarbij is afgesproken dat iedere medewerker in de gelegenheid wordt gesteld om eenmaal in de vijf jaar een loopbaancheck uit te laten voeren bij ING's Loopbaan Service Center. Doel van de loopbaancheck is te onderzoeken welke loopbaanontwikkeling past bij de mogelijkheden van de medewerker. Verder is afgesproken dat een verkenning wordt uitgevoerd naar personeelsbeleid waarin rekening wordt gehouden met de levensfase van de medewerker.

Ten aanzien van adoptie en zorgverlof zijn de bepalingen uit de Wet Arbeid en Zorg overgenomen. Dit is op een aantal punten een uitbreiding van de huidige regeling. De Wet Arbeid en Zorg is per 1 december 2001 ingegaan. Het budget voor kinderopvang wordt met 25% verhoogd van EUR 5.2 miljoen tot EUR 6.5 miljoen. Het à la carte systeem is verruimd met de mogelijkheid een pc te kopen met gebruikmaking van een fiscale vrijstelling. Ook kan er geld opzij gezet worden voor een hoger pensioen. Verder zijn de mogelijkheden voor het kopen of sparen voor een sabbatical leave uitgebreid.

Nadere informatie voor de pers: Peter Jong, telefoon: 020 - 5415457