Korps: Groningen, plaats: Diverse 27-03-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Woensdag 27 maart 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Groningen: berichtgeving onjuist
De berichtgeving van maandag met als kop klappen om kaassoufflé blijkt onjuist te zijn. Weliswaar is het voorval gebeurd zoals omschreven, maar de plaatsaanduiding was onjuist. Hierdoor is de snackbarhouder aan de Muurstraat in diskrediet gebracht. Het ging om een snackbar aan de Oude Kijk in t Jatstraat in Groningen waar zoals gezegd onenigheid was ontstaan over de betaling van een kaassoufflé Vervolgens had een personeelslid een klant enkele klappen gegeven. De klant was daarna naar de snackbar in de Muurstraat gelopen waar de eigenaar de politie heeft gebeld.

Opende: fietser gewond bij aanrijding
Een 55-jarige fietser is dinsdagavond gewond geraakt toen hij op de Kaleweg bij Opende werd aangereden door een achteropkomende automobilist, een 44-jarige inwoner van Boelenslaan. De automobilist had de fietser te laat opgemerkt, waardoor hij met de zijkant tegen de fietser aanreed. Deze kwam te vallen en is met zware kneuzingen en mogelijk een hersenschudding overgebracht naar het ziekenhuis.

Winschoten: tasjesroof
Een 56-jarige inwoonster van Winschoten is dinsdag even na middernacht beroofd van haar tas met daarin haar persoonlijke spullen. De vrouw liep over het trottoir van de Lijsterbesstraat in haar woonplaats toen plotseling een man haar een slag in het gezicht gaf en de tas pakte die ze bij zich had. De man verdween daarna hardlopend via een steeg in de buurt. De politie stelt een nader onderzoek in.

Snelheidscontroles
In de provincie zijn weer diverse snelheidscontroles geweest. In Niebert werden op de Halbe Wiersmaweg 65 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 23 te hard. De hoogst genoteerde snelheid was 110 km/u waar maximaal 60 was toegestaan. In Sebaldeburen werden op de Provincialeweg 515 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 63 te hard op een weggedeelte waar maximaal 50 was toegestaan. De hoogst genoteerde snelheid bedroeg hier 77 km/u. Op de Woldweg buiten de bebouwde kom van Sebaldeburen (maximum 80) werden 523 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 27 te hard (hoogste 105 km/u). Langs het Aduarderdiep bij Feerwerd (maximum 80) overtraden 2 automobilisten de snelheid (hoogste 103 km/u). Op de Hoofdweg in Holwierde (maximum 50) werden 372 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 53 te hard (hoogste 75 km/u).

Groningen: politie ontruimt kraakpand
De politie heeft woensdagochtend het kraakpand aan de Kruitlaan met de mobiele eenheid ontruimd. De voormalige conciërge woning werd onlangs voor de tweede maal door een groep krakers ingenomen, nadat men begin maart al eens uit de woning was gezet. De voormalige conciërge woning is het eigendom van de gemeente Groningen en wordt door de gemeente verbouwd. De krakers namen bezit van de woning zonder dat de woning langer dan een jaar onbeheerd leeg stond. De krakers werden dinsdagmiddag gesommeerd de woning te verlaten. Nadat ze te kennen gaven niet vrijwillig te vertrekken werd besloten tot de ontruiming. Woensdagochtend om 06.30 uur werd de bewoners gevorderd te vertrekken. Toen ze daar geen aanstalten toe maakten werd door de groep technische ondersteuning van de mobile eenheid een muurtje geforceerd, waarna de woning kon worden binnen gegaan. De krakers bleken zich verschanst te hebben op de zwaar gebarricadeerde zolderetage. Terwijl de MEers bezig waren het pand te betreden werden de voertuigen en politieagenten vanuit de dakgoot door de krakers met verfbommen en vuurwerk bestookt. Via het dak van een naast gelegen woning kon door de MEers de zolder van het kraakpand worden betreden. Na het openzagen van enkele barricades konden vijf krakers op de binnenplaats van de woning worden aangehouden. Zij werden allen aangehouden voor openlijke geweldpleging en overgebracht naar het politiebureau, waar ze zijn ingesloten. Door de verdachten werd geen verzet gepleegd.

Groningen: 20-jarige vermiste persoon aangehouden in gestolen auto Een 20-jarige inwoner van Noordscheschut is dinsdagmiddag aangehouden voor het rijden in een gestolen auto en gevaarlijk verkeersgedrag. De politie signaleerde de jonge automobilist op de busbaan van het Gedempte Zuiderdiep in Groningen en gaf hem een stopteken. Nadat hij zijn auto tot stilstand had gebracht werd hem gevraagd de auto eventjes aan de kant te zetten. Hij deed dit niet, maar scheurde er vandoor, meteen achtervolgd door een politieauto. Het ging via de Herestraat, Hereplein naar de Hereweg richting het Julianaplein. Via de A7 werd de weg vervolgd naar Leek, Zevenhuizen richting Haulerwijk. Inmiddels waren nog enkele politieautos in de buurt gewaarschuwd die eveneens de achtervolging inzetten. In Haulerwijk reed de automobilist zich vast op een doodlopende weg, alwaar hij kon worden aangehouden. Onderweg werden snelheden van boven de 170 km/u bereikt. Bovendien hield de automobilist zich niet aan gesloten verklaringen in de stad. Controle gaf aan, dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs en dat de auto als gstolen gesignaleerd stond in Rotterdam. De jongeman was door zijn ouders als vermist opgegeven. In het korte verhoor gaf hij aan, dat hij de auto van een zwager had meegenomen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: fietsendief opgepakt
Een 38-jarige Stadjer is dinsdagavond opgepakt voor de diefstal van een fiets. Surveilleerde agenten zagen, dat hij op de Oude Kijk in t Jatstraat in Groningen aan een fiets zat te morrelen En bezig was het slot open te wrikken. Op dat moment kwam ook de eigenaar van de fiets die meteen aangifte deed. De man is voor het vergrijp gehoord en daarna weer op vrije voeten gesteld.

Groningen: graffitispuiter aangehouden
Een 19-jarige Duitser is dinsdagnacht bekeurd voor het aanbrengen van graffiti op een garagedeur aan de Verlengde Hereweg. Surveillerende politieagenten zagen de man lopen en constateerden, dat zijn kleding onder de verf zat en dat hij twee spuitbusjes verf bij zich had. Meteen daarna bleek dat er op de genoemde garagedeur verf was gespoten. De conclusie was snel getrokken en de betreffende persoon bekende het feit. Hij kreeg een bon volgens het boekje Nait Soezn.

Groningen: winkeldief bedreigt personeel
Een 34-jarige winkeldief is dinsdagmiddag aangehouden, nadat hij winkelpersoneel onder meer had bedreigd met een naald. Hij werd in een winkel aan de Oude Ebbingestraat betrapt bij het stelen van een zak snoep. Toen hij daarop werd aangesproken door beveiligingsmensen nam hij een dreigende houding aan en haalde op een gegeven moment een gebruikte injectienaald uit zijn zak. Hij werd door de inmiddels gearriveerde politieagenten aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: aanhouding voor vernieling
Drie Stadjers ( 16, 16 en 15 jaar oud) zijn dinsdagavond aangehouden voor het vernielen van enkele ramen aan een gebouw aan de S.O.J. Palmelaan in Groningen. Het drietal had enkele ruiten van de voor en achterdeur vernield en was direct daarna hard weggelopen. De politie trof het stel nog in de buurt en nam ze voor verhoor mee naar het bureau. Een van de drie gaf toe een raam te hebben vernield De andere twee ontkenden. Ze zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (0,13 ct/min)