Consumentenbond

Consumentenbond biedt hulp bij stemmen
27 maart 2002

De Consumentenbond biedt consumenten via internet de mogelijkheid om de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen te vergelijken op consumententhema's. De website `Wijzer Kiezer' van de Consumentenbond is vanaf 27 maart te bezoeken.

Voor mensen die nog niet zeker weten op welke partij zij op 15 mei gaan stemmen of hun stemgedrag willen heroverwegen, biedt de Consumentenbond een hulpmiddel aan bij het maken van hun keuze: de website `Wijzer Kiezen'. Op deze site heeft de bond de verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen gerangschikt naar thema's die vanuit consumentenperspectief belangrijk zijn. Daarbij wordt bijvoorbeeld duidelijk hoe de politieke partijen denken over meer vergelijkende informatie over producten en diensten, scherper toezicht en een betere rechtspositie van consumenten. Het is voor de eerste keer dat de bond een dergelijk hulpmiddel aanbiedt.

De Consumentenbond geeft geen stemadvies. Aan de hand van de site `Wijzer Kiezen' kunnen consumenten zélf een keuze maken. Bij elke partij vindt de sitebezoeker een samenvatting van het standpunt per thema. Zo kunnen de partijen snel en gemakkelijk met elkaar worden vergelijken. Daarbij geeft de Consumentenbond per thema aan wat zijn mening is.

De verkiezingsthema's, die op de website op een rijtje worden gezet, zijn: energievoorziening, gezondheidszorg, openbaar vervoer, biotechnologie en voeding, consumentenbelangen, liberalisering, marktregie, kinderopvang, dienstverlening / kwaliteit van de overheid. De website is te bereiken via www.consumentenbond.nl.

Ook in de Consumentengids en de Geldgids van de Consumentenbond die eind april uitkomen, wordt ingegaan op de verkiezingen. In de Consumentengids geeft de bond aan wat er in zijn ogen in het regeerakkoord zou moeten komen over de kabel, de zorg, het spoor, de overheidsdienstverlening en over eerlijke handel. In de Geldgids wordt op een rijtje gezet wat in de partijprogramma's over `personal finance' staat.