Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Wereld Meteorologische Dag: kwetsbaarheid voor weer en klimaat

De Wereld Meteorologische Dag, jaarlijks op 23 maart, had dit jaar onze kwetsbaarheid voor weer en klimaat als thema. Wereldwijd worden steeds meer natuurrampen geregistreerd onder meer door extreme droogte, overstromingen en storm. Jaarlijks komen daarbij 250.000 mensen om het leven en wordt tussen 50 en 100 biljoen dollar schade aangericht.

Tussen 1991 en 2000 kwamen er vooral overstromingsrampen voor, maar de meeste slachtoffers vielen door droogte en honger. Het optreden van relatief zeldzame extreme weersomstandigheden is moeilijk in kaart te brengen omdat het ontbreekt aan de daarvoor benodigde lange reeksen waarnemingen en gegevens. Het monitoren van weer en klimaat is een van de belangrijkste WMO-taken. Rampen kunnen ook worden voorkomen als tijdig wordt gewaarschuwd. Meteorologische instituten in de wereld, waaronder het KNMI in Nederland besteden de laatste jaren steeds meer aandacht aan waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden. In landen met tropische cyclonen en overstromingen kan de bevolking zonodig tijdig worden geëvacueerd.

De Wereld Meteorologische Dag is een initiatief van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Op 23 maart viert deze overkoepelende meteorologische organisatie, waar 185 landen bij aangesloten zijn zijn verjaardag. Zonder de WMO zou het weerbericht in zijn huidige vorm onmogelijk zijn. De weersverwachtingen zijn immers gebaseerd op meteorologische waarnemingen uit de hele wereld. Eén van de belangrijkste taken zijn het in stand houden van een mondiaal waarnemingsnetwerk. Dagelijks verwerken 3 mondiale, 185 nationale en 34 regionale meteorologische diensten vijftien miljoen gegevens. De WMO is van groot belang voor internationale samenwerking op meteorologisch gebied, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat.

De eerste internationale meteorologische organisatie werd in 1873 opgericht door Prof.dr. C.H.D. Buys Ballot (1817-1890), tevens oprichter van het KNMI. Op 23 maart 1950 werd deze organisatie omgedoopt in de WMO, een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties, waarvan het hoofdkantoor werd gevestigd in Genève. De laatste jaren is de WMO ook zeer aktief op het gebied van de klimaatpro-blematiek. Samen met het "United Nations Environmental Programme" (UNEP) stelde de WMO het "Intergovernmental Panel on Climate Change" (IPCC) in, een gezaghebbend orgaan voor klimaatwetenschappen in relatie tot de politiek.


* Speciale site Wereld Meteorologische Dag 2002
* Persbericht World Meteorological Day 2002
* Brochure "Reducing vulnerability to Weather and Climate extremes"(pdf)

* World Summit on Sustainable Development (Johannesburg 26 augustus- 4 september 2002)

* Wereldwaterdag 2002

* Klimaat en klimaatveranderingen: de belangrijkste feiten actueel bijgewerkt

* Weer en water in de 21 eeuw (pdf file van de folder)
* Samenvatting nieuwste IPCC rapporten over de verandering van ons klimaat

* Folder Sciamachy: oog voor klimaat en milieu
Broeikaseffect nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 27 maart 2002

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI