Provincie Groningen

Groningen, 26 maart 2002 Persbericht nr. 50

Binnen 8 jaar 90% van provincie aangesloten op breedband internetvoorziening

Het college van GS heeft vandaag het 'Vooronderzoek met betrekking tot toekomstvaste ICT-infrastructuur in de provincie" vastgesteld. Een van de doelstellingen van de Provincie is om binnen 8 jaar 90% van de zakelijke gebruikers en huishoudens in de provincie aangesloten te krijgen op breedband internet-voorziening. Hiervoor wordt op lokaal niveau nauw samengewerkt met gemeenten en belanghebbenden. Momenteel wordt samen met deze partijen gezocht naar kansrijke locaties waar de vraag naar internet- en de datadiensten centraal gebundeld kunnen worden. De Provincie Groningen is momenteel de enige Provincie in Nederland die dit initiatief neemt.

De Provincie wil via een 'provincie-ring' de totale vraag uit de provincie bundelen.
Binnen drie jaar moeten 20 projecten (gemeentelijke diensten, scholen, bibliotheken, bedrijventerreinen, woonwijken) op de 'provincie-ring' aangesloten zijn, waarmee een begin is gemaakt met een digitale hoofdstructuur. De provinciale overheid wil zelf geen exclusief eigenaar worden van de nieuwe infrastructuur. Ze wil zich wel, samen met andere gebruikers, sterk maken voor de totstandkoming van dit nieuwe netwerk.
De Provincie kan besluiten projecten financieel te ondersteunen als zonder een dergelijke inspanning totstandkoming van de infrastructuur op bepaalde plaatsen in gevaar zou komen of wanneer de toekomstvastheid dat zou vereisen.
Voordat wordt begonnen met de aanleg van de 'provincie-ring' doet de Provincie een vervolgonderzoek naar de bereidheid van gemeenten en andere partijen om de eigen telecomvraag in te brengen en een financiële bijdrage te verstrekken. Met operators en leveranciers wordt exact bekeken wat de mogelijkheden zijn. Het bureau Publicase voert dit onderzoek uit in opdracht van de Provincie Groningen. Verwacht wordt dat Gedeputeerde Staten rond de zomermaanden een definitief besluit zullen nemen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Nicolette Boelens, Bestuurscontacten, (050) 316 46 26.