Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Afspraken over indexatie moeten worden vastgelegd

Nr. 2002/35
27 maart 2002

Nieuwe Pensioenwet: heldere afspraken tussen werkgever en pensioenfonds en betere voorlichting aan pensioengerechtigden

Pensioenfondsen en werkgevers moeten in de toekomst helder vastleggen hoe ze omgaan met tekorten en overschotten in de pensioenfondsen en de indexatie van pensioenen. Daarnaast moeten pensioenfondsen en werkgevers gepensioneerden en werknemers beter informeren over hun pensioen. Ook wil staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat in 2006 werknemers niet meer van pensioenregelingen in hun bedrijf worden uitgesloten. Als dat toch gebeurt, kan dit met behulp van wetgeving worden verboden. Tot slot moet ook in de toekomst de garantie voor de uitbetaling van het pensioen op elk moment blijven bestaan.

Dit blijkt uit de 'Notitie hoofdlijnen voor een nieuwe Pensioenwet' die staatssecretaris Hoogervorst namens het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de notitie worden de hoofdlijnen geschetst voor een nieuwe Pensioenwet die de huidige Pensioen- en Spaarfondsenwet moet gaan vervangen. Ook reageert het kabinet hiermee op het advies dat de Sociaal- Economische Raad (SER) op verzoek van het kabinet heeft gegeven.

In een zogenoemde opdrachtbrief moet in de toekomst worden vastgelegd hoe de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de werkgever en het pensioenfonds is. In de brief worden onder andere afspraken gemaakt over de besluitvorming rond de indexatie van pensioenen en hoe werkgevers en pensioenfondsen omgaan met overschotten en tekorten. Ook wordt in de brief aangegeven wanneer de werkgever invloed mag uitoefenen op beleidswijzigingen van het pensioenfonds.

Verder gaat de nieuwe Pensioenwet concreter voorschrijven hoe de pensioenuitvoerders (pensioenfondsen en verzekeraars) en werkgevers gepensioneerden en werknemers moeten voorlichten over hun pensioen. Zo moeten pensioenuitvoerders deelnemers die niet meer bij een pensioenuitvoerder zijn aangesloten maar er wel pensioen hebben opgebouwd, regelmatig op de hoogte houden over opbouw van hun pensioen en beleidswijzigingen. Werkgevers moeten hun nieuwe werknemers binnen drie maanden nadat ze in dienst zijn getreden in een brief informatie geven over hun pensioenregeling.

De sociale partners hebben zich ten doel gesteld te voorkomen dat werknemers van pensioenregelingen in hun bedrijf worden uitgesloten. In 2006 gaan ze na of zij deze doelstelling hebben gehaald. Hoogervorst wil in de nieuwe Pensioenwet vastleggen dat het dan zittende kabinet afhankelijk van het behaalde resultaat alsnog kan besluiten om uitsluiting van pensioenregelingen wettelijk te verbieden.

Ook in de nieuwe Pensioenwet moeten de pensioenfondsen op elk moment de opgebouwde pensioenen aan de deelnemers uit kunnen betalen. Op dit punt wijkt Hoogervorst af van het SER-advies. De SER stelt voor pensioenfondsen wat meer vrijheid te geven om een afweging te maken tussen bijvoorbeeld het uitbetalen van de indexatie en een wat minder grote zekerheid voor toekomstige gepensioneerden. Hoogervorst is echter van mening dat het vertrouwen dat de verplichtingen altijd kunnen worden nagekomen essentieel is voor het pensioenstelsel als zodanig.

Pensioenfondsen ontwikkelen zich tegenwoordig soms tot 'conglomeraten', waarin meerdere activiteiten in verschillende stichtingen worden verricht. Het aansturen van een conglomeraat is volgens Hoogervorst een bedrijfsvreemde activiteit voor een pensioenfonds. De staatssecretaris heeft ook dan ook besloten dat er criteria moeten worden ontwikkeld die meer duidelijkheid bieden over wat in dit verband wel en niet wordt toegestaan. Die criteria wil Hoogervorst binnen twee tot drie jaar ontwikkelen met behulp van een monitor.


---

---
De volledige tekst van de Hoofdlijnennotitie voor een nieuwe Pensioenwet en de brief van staatssecretaris Hoogervorst staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

27 mrt 02 12:01