WAVIN BV

Wavin boekt hoger resultaat in 2001

Jaarresultaten Wavin Groep
(Geconsolideerd in Eur miljoen)

2001            2000            Stijgi
ng 

Omzet 901 862 + 5%

EBITDA 112 100 + 12%

Bedrijfsresultaat 67 63 + 6%

Nettowinst 37 34 + 9%

Cash Flow 82 72 + 14%
Investeringen 50 45 + 11%

Werknemers (jaar einde) 4.530 4.400

Bedrijfsresultaat/
gemiddeld netto geïnvesteerd vermogen 20% 20%

Nettowinst/
gemiddeld aandeelhouderskapitaal 23% 26%

Garantievermogen/totale activa 43% 37%

Wavin, een belangrijke producent van kunststof leiding systemen, heeft ondanks moeilijke marktomstandigheden een hoger resultaat behaald van Eur 67 miljoen (2000: Eur 63 miljoen). Daarmee is voor het derde achtereenvolgende jaar een stijging gerealiseerd. De netto winst nam met 9% toe tot Eur 37 miljoen (2000: Eur 34 miljoen).

De winststijging en omzetgroei waren het resultaat van acquisities en een verbetering van de resultaten in de Benelux. Deze factoren konden de daling van de winst in Duitsland en Polen compenseren. Belangrijke bijdragen tot verbetering van de resultaten werden ook geleverd door Wavins activiteiten in Midden- en Zuid Europa en door Wavin Overseas die verantwoordelijk is voor de exportactiviteiten van de Groep. De omzet steeg met 5% tot Eur 901 miljoen en het volume steeg met 8%. De nieuw verworven activiteiten in Scandinavië en nieuw geïntroduceerde producten leverden een belangrijke bijdrage aan deze groei.

Marktomstandigheden
Ondanks teleurstellende woningbouwontwikkelingen in voor Wavin belangrijke markten zoals Duitsland en Nederland en minder gunstige marktomstandigheden in Ierland en Noorwegen heeft Wavin het relatief goed gedaan. De vraag naar kunststof leidingsystemen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk was redelijk. De teruggebrachte overheidsuitgaven zorgden voor een inkrimping van de weg- en waterbouwmarkt in Polen. De groei van de omzet van de kabelbeschermingsbuis in de telecommunicatiemarkt stagneerde door de teruglopende investeringen bij kabel- en telecomaanbieders.

Philip Houben, directievoorzitter van Wavin, noemt drie redenen waarom Wavin zich onder deze ongunstige omstandigheden staande wist te houden:

- Recente acquisities voldeden aan de verwachtingen en hebben conform plan bijgedragen;

- De introductie van nieuwe producten was succesvol;
- Kostenbesparingen door coördinatie van inkoop activiteiten.
Acquisities en desinvesteringen
Wavin nam eind 2000 de divisie leidingsystemen van Icopal met activiteiten in Scandinavië en Polen over en begin 2001 de Belgische distributeur Crame. Beide ondernemingen presteerden naar verwachting en de geplande synergie effecten wierpen hun vruchten af. Tevens is een belang van 51% verworven in MPC, een Poolse producent van kunststofmetaal en kunststof leidingen voor met name heet- en koud water toepassingen. De omzet van MPC is sindsdien aanzienlijk toegenomen. Recentelijk heeft Wavin het bedrijf IPS, met productie locaties in Noorwegen en Zweden, overgenomen.
Met het oog op de uiterst ongunstige marktsituatie in Duitsland werd besloten om over te gaan tot de sluiting van één van de fabrieken daar. Voor bijna alle medewerkers, die bij deze sluiting betrokken waren, is ander werk gevonden.

Financiële positie
De financiële positie is ten opzichte van het jaar 2000 verbeterd. De solvabiliteit in termen van garantievermogen ten opzichte van de totale activa is ultimo 2001 uitgekomen op 43% (2000: 37%).

Vooruitzichten
Wavin ziet weinig aanwijzingen dat de huidige marktomstandigheden op korte termijn zullen verbeteren. De onzekerheid ten aanzien van het algemeen economisch klimaat en met name de bouwactiviteiten maakt het onmogelijk om goede voorspellingen voor 2002 te doen. Het streven is om in 2002 hetzelfde resultaat te behalen als in 2001.

Wavin breidt haar aanbod van producten en diensten voortdurend uit door middel van productontwikkeling en acquisities. De productontwikkeling van systemen op het gebied van heet- en koud water toepassingen, telecommunicatie en hergebruik van regenwater zal een positieve bijdrage leveren aan de groei van het bedrijf.

Strategie
Wavins streven is om de belangrijkste Europese aanbieder van kunststofleidingsystemen te zijn op het gebied van product assortiment, innovatie, logistieke dienstverlening en geografische spreiding. Wavins strategie is gericht op het behalen van een omzet van Eur 1,4 miljard in het jaar 2005 door middel van autonome groei en selectieve acquisities in de drie marktsegmenten (weg- en waterbouw, bouw- en installatie en de nutssector) waarin Wavin momenteel actief is.

Profiel
Wavin, opgericht in 1955, is actief in 24 landen en is een belangrijke producent van kunststof leidingsystemen in Europa. Elders in de wereld beschikt Wavin over een uitgebreid netwerk van meer dan 70 agenten, licentiehouders en distributeurs. Bovendien is Wavin aandeelhouder in ondernemingen voor kunststof leidingsystemen in Australië. Teneinde haar klanten van producten en diensten met toegevoegde waarde te voorzien heeft Wavin een eigen R&D centrum en besteedt zij circa 2% van haar omzet aan de ontwikkeling van nieuwe producten en processen.

Zwolle, 27 maart 2002
Centrale Directie Wavin BV

Meer informatie: Ph.P.F.C. Houben Tel: +31 (0)38 4294201
F. Schepers Tel: +31 (0)38 4294212

Zie ook onze website: www.wavin.com

27 mrt 02 12:12