---

Ministerie van Defensie



---

Griekenland koopt achtste Nederlandse S-fregat

27-03-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB017

In aanwezigheid van staatssecretaris H.A.L. van Hoof (Defensie) wordt vandaag in Athene het contract getekend, waarmee de verkoop van het standaardfregat Hr.Ms. Jan van Brakel door Nederland aan Griekenland zijn beslag krijgt. Met de verkoop van het fregat is een bedrag van 38,5 miljoen euro gemoeid. Bij dit bedrag zijn toebehoren en opleidingen inbegrepen.

Hr.Ms. Jan van Brakel, die op 12 oktober 2001 uit dienst werd gesteld, heeft ruim 17 jaar dienst gedaan als operationele eenheid bij de Koninklijke marine. Met deze verkoop komt het totaal aantal - in Nederland gebouwde - S-fregatten van de Griekse marine op acht. De levering van dit achtste S-fregat aan de Griekse marine zal rond november van dit jaar plaatsvinden.

Het fregat is het tweede S-fregat dat ingevolge de Defensienota 2000 van de sterkte wordt afgevoerd. Op 14 december van vorig jaar werd de voormalige Hr.Ms. Pieter Florisz omgedoopt tot HS Bouboulina.

Staatssecretaris Van Hoof woonde de contractondertekening bij in het kader van zijn werkbezoek aan Griekenland. De bewindsman voert vandaag bilateraal overleg met zijn Griekse ambtgenoot Loukas Th. Apostolidis. Morgen bezoekt Van Hoof op Kreta het Nederlandse luchtverdedigingsfregat Hr.Ms. Witte de With, dat in het kader van de Standing Naval Force Mediterranean in het Middellandse Zeegebied opereert.