Productschap Wijn

Nieuws

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 3, jaargang 2002

Door René van Heusden

Promoties in de Bourgogne: 7 nieuwe premiers crus Voor het eerste sinds vijf jaar is in de Bourgogne weer een aantal wijngaarden gepromoveerd van village naar premier cru. Hieraan is bijna tien jaar lobbywerk door de eigenaars voorafgegaan. De bewuste wijngaarden bevinden zich in de gemeenten Ladoix-Serrigny and Pernand-Vergelesses, beide in de noordelijke Côte de Beaune. Promoties zijn zeldzaam binnen het Franse systeem van appellations. Ze verhogen het prestige van de wijngaard en bijgevolg de prijs van de wijn in niet geringe mate. In het onderhavige geval moesten de wijngaardeigenaars aan het voor toekenning van appellations bevoegde Institut National des Appellations d'Origine aantonen dat hun percelen druiven (en wijn) met unieke kenmerken produceren en een consistent hoge kwaliteit.
In Ladoix-Serrigny hebben vier wijngaarden met een oppervlakte van in totaal 12 hectare de status van premier cru gekregen. Van de vier heeft Les Buis die status alleen voor wijnen op basis van pinot noir, terwijl de andere drie - Les Grêchons et Foutrières, En Naget en Le Rognet et Corton hem enkel voor chardonnay hebben. Pernand-Vergelesses heeft er drie nieuwe premiers crus bij met tezamen ruim 12 hectare. Dat zijn: Sous Frétille, Le Clos Le Village en Clos Berthier. Voor alle drie geldt de nieuwe classificatie alleen bij chardonnay. De laatste keer dat het predikaat van premier cru werd verleend aan wijngaarden die het tot dan toe met de village-status hadden moeten stellen was in 1997. In dat jaar promoveerden twee wijngaarden in Mercurey, een dorp en AOC in de Côte Chalonnaise, te weten Les Saumons en Les Puillets. Wie volgt?

Declaraties Vintage Port 2000
Het oogstjaar 2000 is inmiddels door diverse port shippers gedeclareerd als
Vintage. De rij werd geopend door de Symington groep, eigenaar van diverse bekende huizen als Graham, Dow, Warre en Quinta do Vesuvio. Ook andere grootheden als Taylor, Fonseca, Noval en Niepoort hebben 2000 het declareren waard gevonden. Hoewel men zou kunnen suggereren dat het magische jaartal er wat mee te maken zou hebben, is dat niet het geval. De declaratie gebeurt louter op basis van kwaliteit. Voor 2000 ligt die toevallig op een zeer hoog niveau. Het zou zelfs dicht in de buurt komen van het nu al legendarische 1994! Qua opbrengst blijft 2000 ver onder het gemiddelde. In enkele van de beste districten in de Dourovallei werd 35 tot 40% minder fruit geplukt dan normaal vanwege een slechte vruchtzetting in juni. Het kleine volume is wel gepaard gegaan met een hoge mate van concentratie. Gemiddeld declareren porthuizen driemaal per tien jaar een oogst tot Vintage. Ze doen dat gewoontegetrouw in de tweede lente die volgt op de oogst zelf. De meest recente, min of meer algemene declaraties waren 1994 en 1997. Naar verwachting zullen de prijzen voor 2000 ongeveer dezelfde zijn als die voor 1997.

Vrij kleine oogst 2002 in Zuid-Afrika
De ramingen voor de oogst 2002 in Zuid-Afrika zijn naar beneden bijgesteld. Vergeleken met de cijfers van december jongstleden komt het volume minstens 30 miljoen liter lager te liggen. Mogelijk zal het uiteindelijke resultaat nog lager uitkomen vanwege het regenachtige weer tijdens de pluk. Volgens de voorlopige ramingen zou de oogst op 10,4 miljoen ton uitkomen. Dat is weliswaar onder het vijfjarig gemiddelde, maar nog altijd 6,9% meer dan vorig jaar. Bij een gemiddelde hoeveelheid wijn van 761 liter per ton druiven zou dat een volume van 794 miljoen liter betekenen..
Vooral regios als Paarl, Malmesbury en Stellenbosch krijgen dit jaar te maken met kleinere oogsten dan normaal. Poederige meeldauw eerder tijdens de vegetatiecyclus en regenval in januari waren de voornaamste boosdoeners. In het district Oranje Rivier, dat traditioneel grote volumes bulkwijn en concentraat produceert, waren de vooruitzichten daarentegen goed.

Australië: koelste zomer sinds meer dan een eeuw Australië wordt normaal gesproken niet geassocieerd met cool climate viticulture. Dit jaar komt het toch aardig in de buurt. Zuid-Australië kreeg al vast te maken met de koudste zomer in meer dan een eeuw. Dit heeft de nodige gevolgen gehad voor de oogst 2002. Het effect op de opbrengst was dusdanig negatief dat men dit jaar misschien geen nieuw record gaat vestigen, zelfs niet met de nieuwe aanplant die dit jaar in productie gekomen is. Dat record staat op naam van 2001 met 1,42 miljoen ton. Het gebrek aan warmte heeft zich met name doen voelen in gebieden als Adelaide Hills, Clare, Barossa Valley en McLaren Vale, waar 30% tot 70% minder opbrengst verwacht wordt. Ieder nadeel heeft gelukkig een voordeel: in kwalitatief opzicht kan het koele weer juist een heel positief effect hebben.
Een lange hangtijd en een langzame rijping komen de aromas en de zuurgraad zeer ten goede.

Dreiging van tijgersalamanders in Sonoma?
Het klinkt bijna als een Monty Python scenario. Na de phylloxera vastatrix en de glassy winged sharpshooter krijgen Californische wijngaardeigenaren binnenkort wellicht te maken met een derde diersoort die wel eens voor de nodige extra kosten zou kunnen gaan zorgen. Het gaat om de tijgersalamander. Dit beestje staat er niet om bekend dat het zich te buiten gaat aan wortels of bladeren van wijnstokken, maar er bestaat een gerede kans dat het op de Californische lijst van bedreigde diersoorten komt te staan. Wanneer deze zeldzame salamandersoort inderdaad op die lijst komt te staan, dan zou de bescherming van zijn habitat niet alleen ver strekkende gevolgen hebben voor het beheer van de bestaande wijngaarden, maar ook voor de ontwikkeling van eventuele nieuwe wijngaarden. Dit geldt met name voor Sonoma County, waar het milieuaspect van wijngaardaanleg sowieso nogal gevoelig ligt na de ongebreidelde expansie van de afgelopen jaren.

Duitse wijnexport 2001
De Duitse wijnexport in 2001 kwam uit op een bedrag van 350 miljoen euro. Dit cijfer staat tegelijk voor ongeveer 20% van de nationale productie.Het Institut National des Appellations d'Origine Verenigd Koninkrijk was de grootste buitenlandse afnemer en kocht voor 100 miljoen euro 960.000 hectoliter Duitse wijn. Tweede was de Verenigde Staten met 40 miljoen euro voor een volume van 132.500 hectoliter.

ISO 9001 voor Bordeaux en Bordeaux Supérieur
Het Syndicat des Bordeaux et Bordeaux Supérieur heeft in 2001 de ISO 9001 norm, versie 2000, gekregen en is hiermee de eerste erkende organisatie in Frankrijk die een certificering heeft gekregen voor zijn procedure van labeltoekenning. Deze organisatienorm is een bewijs van het goede verloop van de procedure die is ingesteld sinds de controle op de aanvraag van het label, voor het nemen van de monsters en het proeven hiervan.

Booming Santa Barbara
Dat Californië heel wat meer is dan Napa en Sonoma is inmiddels genoegzaam bekend. Vooral in de kustgebieden ten zuiden van San Francisco is momenteel sprake van een explosieve groei. Een goed voorbeeld daarvan is Santa Barbara. Sinds 1996 is de wijnproductie daar meer dan verdubbeld. Het aantal beplante hectaren steeg er tot ruim 7.000, het aantal wineries tot boven de 60.

Rueda nu ook in rood
De Spaanse DO Rueda geldt met ingang van de oogst 2001 behalve voor witte wijnen ook voor rode en rosado. Tot voor kort moesten die het stellen met de status van Vino de la Tierra de Medina.

Wereldconsumptie wijn stijgt nog steeds
In 2001 is de wereldwijde wijnconsumptie toegenomen tot 2.55 miljard dozen. Na een stijging met 2.2% in 2000 groeide de wijnmarkt het afgelopen jaar met nog eens 1,2%. Deze cijfers zijn bekend gemaakt in het rapport The Global Drinks Market: Impact Databank Review and Forecast. De samenstellers van dit rapport verwachten tot 2010 een verdere toename met 120 miljoen dozen. Het grootste deel van deze verwachte groei zou moeten plaatsvinden in onderontwikkelde markten zoals Rusland en China, maar daarnaast ook in landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk, alsmede in wijn producerende landen als Australië en Zuid-Afrika.
Frankrijk en Italië blijven de ranglijst aanvoeren als belangrijkste producerende landen, maar hun positie kalft gestaag af. In 1980 hadden beide landen samen nog een aandeel van 45% in de wereldwijde wijnconsumptie, maar in 2001 was dat geslonken tot nog maar 28%. Wijn neemt tussen de alcoholische dranken een opmerkelijk bescheiden plaats in waar het gaat om sterke merken. De 25 grootste merken samen vormen slechts 7% van de wereldmarkt. Een overduidelijk bewijs hoe zeer de wijnsector gefragmenteerd is. Bij bier en gedistilleerd liggen de vergelijkbare cijfers op respectievelijk 31 en 18%.

Andre Tchelistcheff geëerd
Beaulieu Vineyard heeft op passende wijze de honderdste geboortedag van de legendarische wijnmaker Andre Tchelistcheff herdacht. Tchelistcheff dankte zijn beroemdheid onder meer aan de creatie van BVs Georges de Latour Private Reserve Cabernet Sauvignon, een van de eerste Californische topwijnen. Tchelistcheff was Rus van geboorte, studeerde in Frankrijk en kwam in 1938 naar de VS. Zijn eerste wijn kwam in 1940 op de markt voor de in die tijd ongehoorde prijs van $
1,50 per fles! Hoewel zijn naam meestal met Cabernet geassoccieerd wordt, was pinot noir zijn favoriete druif. Vandaar dat de herdenkingswijn Maestro een 100% Pinot Noir is! De naam Maestro verwijst uiteraard naar de meester zelf.



Copyright © 1996-2002 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum