Recente Persberichten
Jaar:
~2002
~2001
~2000

Persbericht

Strategie speelt geen rol in groeitempo snelgroeiende bedrijven

22-3-02

nummer: 2140

In een onderzoek van EIM is naar voren gekomen dat strategie geen invloed heeft op het groeitempo van snelgroeiende bedrijven. De groei wordt met name bepaald door de markt waarop deze bedrijven actief zijn. Het zijn veelal markten met veel groeipotentieel en een beperkt aantal concurrenten. Om deze markten te kunnen identificeren scannen bedrijven zeer intensief hun omgeving naar nieuwe mogelijkheden. Als er zich mogelijkheden voordoen, dan moet vervolgens snel gereageerd worden.

EIM heeft in de tweede helft van 2001 een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder middelgrote, snelgroeiende bedrijven. Uit een literatuuronderzoek komt naar voren dat het stellen van doelstellingen, strategieën en bedrijfsmiddelen belangrijke verklaringen zijn voor de gerealiseerde groei. Daarom is binnen dit onderzoek onderzocht in hoeverre dit ook opgaat voor snelgroeiende bedrijven in Nederland. Daarnaast is gekeken welke factoren de strategie beïnvloeden en hoe de productiefactoren worden verkregen.

In tegenstelling tot de verwachtingen blijkt de keuze voor een generieke strategie geen directe rol te spelen in de verklaring van de groei. De selectie van de juiste 'product-marktcombinatie' blijkt voor bedrijven met een innovatieve inslag een veel belangrijkere rol te spelen. Om deze juiste 'product-marktcombinatie' te kunnen kiezen is het van belang dat bedrijven hun omgeving goed in de gaten houden. Dit vereist dat informatie snel binnen het bedrijf wordt verspreid. Deze informatieverspreiding is ook van belang voor bedrijven met een prijsstrategie. Daarnaast spelen de beschikbare middelen en het personeel een rol bij de groei. Vooral middelen en personeel die goedkoop produceren mogelijk maken, zijn van belang. Vervolgens moeten deze middelen goed op elkaar afgestemd worden.

Bestellen

Meer informatie over dit onderzoek vindt u in de EIM-publicatie 'Growth patterns of medium-sized, fast-growing firms'. Deze publicatie kan besteld worden bij EIM (bestelnummer H200111; prijs EUR 21,-), per telefoon (079 341 36 34), per fax (079 341 50 24) of worden gedownload via de website www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap. Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 341 36 34