SP

SP programma sociaal, groen én betaalbaar

ONDER EMBARGO TOT 15.00 UUR

Volgens de doorrekening van het verkiezingsprogramma van de SP door het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt dat het begrotings-overschot stijgt, de werkloosheid daalt, de economische groei op peil blijft, en zijn de koopkracht effecten zeer gunstig voor de lagere inkomens. Volgens het RIVM is de SP op vrijwel alle punten groener dan het huidige beleid.

De SP trekt met 13,3 miljard euro het meeste geld uit voor de zorg, het onderwijs en de collectieve sector in het algemeen vergeleken met de andere partijen. Het begrotingsoverschot stijgt ondanks dat naar
0,7% BBP in 2006 ten opzichte van de 0,6% BBP in 2002 waar het CPB vanuit ging.
Door preventie en een verplicht quotum voor het bedrijfsleven kan de WAO volgens het CPB 300 miljoen euro goedkoper worden. Ondanks het feit dat de SP het 'WAO-gat' van Kok weer dicht, wordt de WAO daarmee zowel goedkoper als socialer (in tegenstelling tot de SER). De flinke ombuigingen van 2,9 miljard euro op defensie zijn volgens het CPB haalbaar.
De vermogenswinstbelasting die volgens de regering niet zou werken levert volgens het CPB 1,6 miljard euro meer op dan de vermogensrendements-heffing van Paars.
Op de bureaucratie in de zorg wordt 200 miljoen euro bezuinigd door de invoering van één volksverzekering. De kwalitatieve analyse van het CPB over het zorgstelsel van de SP concludeert dat het SP-stelsel vooral een veel hogere solidariteit dan het huidige stelsel inhoudt.

Ouderen en mensen op het sociaal minimum gaan er maximaal 12 procent op vooruit. Werkenden gaan er maximaal 15 procent op vooruit. De hogere inkomens volgens de definitie van het CPB gaan er per saldo niet op vooruit. De 'gewone' hogere inkomens zullen er echter op vooruit gaan, terwijl de echte topinkomens er flink op achteruit gaan door het 72% tarief vanaf een half miljoen gulden en de vermogenswinstbelasting.

Het RIVM heeft voor de eerste maal de milieueffecten van het verkiezings-programma van de SP doorgerekend. Het beleid van de SP is volgens het RIVM op vrijwel alle punten beter voor het milieu. De SP-plannen betekenen volgen het RIVM een bijna twee keer zo grote reductie van de CO2 uitstoot dan voor de realisering van de Kyoto doelstelling noodzakelijk is.

Inlichtingen:
Jan Marijnissen is in Den Haag beschikbaar voor commentaar na de persconferentie van het CPB vanaf 15.00 tot 18.30 op (070) 318 28 01 of (06) 51 21 23 39. Vanaf 18.30 is hij eventueel nog mobiel bereikbaar tot 19.30.

Op de gezamnelijke persconferentie wordt de SP om 19.00 vertegenwoordigd door Agnes Kant (zorgstelsel) tel. (06) 51 26 29 18 en Ewout Irrgang tel .(070) 318 38 12

27 mrt 02 13:15