Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 12

Collegevergadering van dinsdag 26 maart 2002

Sportpark Phenix wordt opgeknapt
Het college van B en W stelt 46.000 euro beschikbaar om sportpark Phenix te renoveren. Het in 1952 aangelegde sportveld aan de Zuid Esmarkerrondweg is hard toe aan renovatie. De waterafvoer en veldafscheiding op het licht glooiende hoofdveld voldoen niet meer en moeten worden vervangen. Het veld zelf moet nodig worden geëgaliseerd. Van de lichtinstallatie langs het trainingsveld worden de armaturen en het binnenwerk vervangen omdat de lichtopbrengst door veroudering onvoldoende is.
Om het hoofdveld in september speelklaar te hebben, moeten de renovatie-werkzaamheden uiterlijk eind april starten. Van het sportpark maakt behalve de V.V. Phenix ook de lokale schooljeugd regelmatig gebruik.

---

Muziekschool Twente krijgt geld voor automatisering B en W gaan akkoord met het verlenen van een eenmalige subsidie van ruim 41.000 euro aan de nieuw op te richten Muziekschool Twente. De Enschedese Muziekschool (één van de fusiepartners) had een eenmalige subsidie aangevraagd om het ICT-systeem te moderniseren. De subsidieaanvraag is goedgekeurd omdat de investering drempelverlagend werkt. Met de nieuwe apparatuur worden onder andere digitaal inschrijven, MP3 bewerkingen en Midi-recording mogelijk. Daarnaast biedt een nieuw systeem mogelijkheden voor de Muziekschool om wensen, onderzoek, beleid en aanbod goed en snel op elkaar af te stemmen. De Muziekschool en het aanbod worden niet alleen beter, maar ook makkelijker en goedkoper toegankelijk. Met name voor de jeugd, de minder bedeelden en bewoners uit achterstandswijken is dit belangrijk om niet buiten de spreekwoordelijke "cultuur-boot" te vallen. Voor het nieuwe ICT-systeem is een totaalbedrag van 136.000 euro nodig. De zeven andere gemeenten waar de Muziekschool Twente actief zal zijn (Almelo, Dinkelland, Hellendoorn, Hengelo, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden), hebben eveneens een subsidieverzoek ontvangen. De Muziekschool Twente is het resultaat van de aanstaande fusie tussen de Enschedese Muziekschool, de Muziekschool Noord-Twente in Almelo en de Dans- en Muziekschool Het Sagenland in Oldenzaal. De bedoeling is dat de Muziekschool Twente uiteindelijk in het nieuwe Muziekkwartier komt. Voorlopig blijft het hoofdkantoor echter in Almelo. Voor de werknemers en de leslocaties heeft de fusie vooralsnog geen negatieve gevolgen. B en W zijn akkoord gegaan met de fusie.
---

Nieuw bestuur voor Enschedese musea
Het college van B en W is akkoord gegaan met de benoeming van acht nieuwe bestuursleden voor het Janninkmuseum en het Natuurhistorisch museum. Het gaat om de volgende personen: mw. F. van Duuren, mw. F.M. Fiselier-Overmars, mw. N. Singidi, mw. A. Tunc, dhr. B.A.F. Keijzer, dhr. H. Klomp en dhr. H. Wennink. De benoeming betekent een uitbreiding van het bestuur van vijf naar elf leden. De uitbreiding is nodig omdat de bestuurstaken fors zijn uitgebreid met het oog op de aanstaande fusie tussen de Stichting Natuurhistorisch Museum en de Stichting Jannink en het daaruit voortvloeiende museum Environ. Het fusievoorstel wordt waarschijnlijk volgende maand in B en W behandeld. De nieuwe bestuursleden zijn geworven via openbare advertenties. Van het huidige bestuur blijven mevrouw Ubbink, mevrouw Hoijer en de heren Den Balvert en Schlüter aan. De heer Van der Veen nam reeds in december afscheid van het bestuur.

---

Vier innovatieve wijkprojecten in de race voor VROM-subsidie B en W dragen vier projecten voor om in aanmerking te komen voor een subsidie in het kader van het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Het gaat om de projecten `wijkontwikkeling Twekkelerveld', `Twexx', `kenniswijk-aspecten in Roombeek' en `educatieve route Enschede-noord'.
Het IPSV programma is vorig jaar door het Ministerie van VROM ingesteld om het opzetten van innovatieve wijk-ontwikkelingsprojecten te stimuleren. Daarbij is een belangrijk criterium of en op welke manier de burgers bij de ontwikkeling van de wijk worden betrokken. Dit jaar heeft het Ministerie van VROM 55,5 miljoen euro te verdelen voor drie categorieën IPSV-projecten: projecten in idee- of voorbereidingsfase, kleine voorbeeldprojecten met experimentele waarde en grote uitvoeringsprojecten. In de laatste twee categorieën subsidieert het Ministerie van VROM maximaal 20% van het projectbedrag. In het geval van projecten in idee- of voorbereidingsfase bedraagt de maximale subsidie een half miljoen euro. In het najaar wordt bekend gemaakt welke projecten hoeveel subsidie ontvangen.

---

Kavels in Roombeek ook voor huurders en collectieven Naast voormalige eigenaar-bewoners krijgen ook voormalige huurders prioriteit bij de kaveluitgifte in de wijk Roombeek. Ook personen die gezamenlijk initiatieven willen ontwikkelen, bijvoorbeeld voor een seniorenproject of voor ecologische woningen, krijgen voorrang bij de toewijzing. In de onderlinge prioritering houden certificaathouders van de grond-voor-grondregeling en eigenaar-bewoners de eerste rechten.
In totaal worden in Roombeek zo'n zeshonderd kavels aan particulieren aangeboden, variërend in grootte van 150 tot ruim 800 vierkante meter. De eerste keus hebben certificaathouders. Zij hebben destijds grond in Roombeek verkocht met de bedoeling om die later terug te kopen. De tweede keus is aan voormalige eigenaar-bewoners. Ook zij verkochten destijds grond, maar waren toen nog niet zeker of zij wilden terugkeren. Daarom vroegen zij geen certificaat. Deze twee categorieën voorranghouders waren al eerder vastgesteld.
Het college heeft nu ook invulling gegeven aan de categorie "overige belanghebbenden". Daarbij zijn voormalige huurders uit Roombeek op de derde plaats gekomen.
Op de vierde plaats bij de prioritering staan nu "specifieke betrokkenen" die in bijzondere gevallen door B en W een kavel toegewezen kunnen krijgen. Deze groep bestaat uit mensen die op de een of andere manier door de vuurwerkramp zijn getroffen, maar die moeilijk in een van de andere prioritaire categorieën zijn onder te brengen.
De prioriteringslijst bevat tot slot personen die gezamenlijke initiatieven willen ontplooiien. Via de gewone kaveluitgifte zouden zij geen kavels kunnen krijgen die bij elkaar liggen, vandaar de plaats op de prioriteringslijst.

---

Bestemmingsplan Het Brunink op onderdelen aangepast In Het Brunink in Enschede-Zuid kunnen wat het college van burgemeester en wethouders betreft circa 175 woningen worden gebouwd op riante kavels van 500 tot 4.500 vierkante meter. Het college heeft daartoe ingestemd met het bestemmingsplan voor Het Brunink. Het plan wordt besproken in de gemeenteraad.
Het bestemmingsplan omvat een gebied van 75 ha tussen de Wesselerbrink en de Groot Bruninkstraat. Zo'n 19 ha is gereserveerd voor woondoeleinden, 23 ha voor een beekzone en groenstructuur en 28 ha blijft agrarisch gebied. Het woongebied moet mogelijkheden bieden om hogere inkomens aan te trekken en vast te houden met ruime kavels waarop fraaie woningen gebouwd kunnen worden. Daarbij wordt gedacht aan verschillende woonvormen, waarbij woningbouw wordt ingepast in het landschap. Het 'beekwonen' moet zicht geven op de stadsrand en op een aan te leggen beek, die slingerend door de stadsrandzone gaat lopen. Het 'eswonen' biedt ruimte aan vrijstaande woningen op middelgrote kavels langs groene lanen, met uitzicht op de essen. De 'kleine hoeven' tot slot zullen te vinden zijn in een moderne hoevezwerm, die de sfeer ademt van wonen op het erf. De kleine hoeven komen te liggen in een driehoek ten westen van de Usselermarkeweg. De inrichting van de stadsrandzone zal voor een groot deel worden gebruikt door bewoners van de zuidwijken.
Het bestemmingsplan is na enkele inspraakrondes op een aantal punten aangepast. Zo is de bestemming "woondoeleinden" in het westen van het plangebied verkleind ten gunste van een grotere groenvoorziening. Ook is de ligging van één van beide gebouwen voor luxe appartementen (nabij de Buurserstraat) verplaatst, en is het aantal bouwlagen van beide gebouwen verminderd van vier naar drie. Voorts zijn op de plankaart de geluidsgrenzen aangegeven van omliggende verkeerswegen. Ook zijn milieuhindercirkels rondom enkele bedrijven aangegeven. Binnen deze grenzen mag niet worden gebouwd. Tot slot zijn twee archeologische vindplaatsen op de kaart aangegeven, zodat daar bij de bouw rekening mee kan worden gehouden.

---

Op vrijdag kunt u de officiële besluitenlijst vinden