Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Raamconvenant grote ondernemingen

Nr. 2002/36
27 maart 2002

Ministers Vermeend en Van Boxtel:
Meer dan 100 convenanten met grote bedrijven over werk voor minderheden

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid hebben vanmiddag in Den Haag met 21 grote ondernemingen en organisaties convenanten gesloten voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van etnische minderheden. Sinds medio 2000 de eerste convenanten met veertien grote bedrijven werden ondertekend, zijn inmiddels 111 convenanten gesloten.

De convenanten bevatten afspraken over werk en integratie van etnische minderheden. De meeste bedrijven willen met het oog op meer instroom en doorstroom naar hogere functies van allochtonen, hun wervings- en personeelsbeleid verbeteren. Vier bedrijven hebben hun al eerder in november 2001 gesloten convenant aangevuld met nieuwe afspraken. Het betreft Randstad, Netherlands Car, Schuitema en Macintosh. Nog eens drie convenanten, waarvan de intentie is uitgesproken, zullen op een later moment worden ondertekend: Aegon, Endemol en Unilever.

Vrijwel alle convenanten streven er naar het medewerkersbestand in alle lagen van de organisatie een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij. Zo willen productiemaatschappij Endemol en de Hollandse Media Groep 'meer kleur in de media' brengen. Extra activiteiten zullen worden ingezet om de instroom van allochtone mediaprofessionals te vergroten. Andere voorbeelden zijn de Hollandse Beton Groep waar bij het onderdeel Civiel jaarlijks vijf stageplaatsen en 20 werkervaringsplaatsen voor etnische minderheden worden gereserveerd. Philips reserveert jaarlijks 100 werkervaringsplaatsen, af te sluiten met een gecertificeerde opleiding in de procesindustrie of logistiek. Ook in het Academisch ziekenhuis Groningen kunnen enkele tientallen allochtonen op werkervaringsplaatsen aan de slag.

De bedrijven en organisaties waarmee vandaag een convenant is gesloten, zijn:

1. Academisch Ziekenhuis Groningen

2. Agis Verzekeringen

3. Atos Origin

4. Croon-vestiging Rotterdam

5. CWI en KLIQ

6. Gom Schoonmaak

7. HBG Civiel B.V.

8. HMG

9. Inalfa

10. ING-Nederland

11. Intergom Uitzendbureau

12. Koninklijke Wagenborg Shipping

13. Nutricia

14. Philips

15. Prorest Catering

16. Randstad

17. ROC Amsterdam

18. Sony

19. Thuiszorg Amsterdam

20. Thuiszorg Rotterdam

21. Wegener

22. Randstand (hernieuwde afspraak)

23. Netherlands Car (idem)

24. Schuitenma (idem)

25. Macintosh (idem)

26. Aegon (principe afspraak, latere ondertekening)
27. Endemol (idem)

28. Unilever (idem)


---
De volledige tekst van de convenanten staat op de internetsite van de projectorganisatie van Ruim Baan voor minderheden van het ministerie van SZW: www.rbvm.nl

27 mrt 02 13:45