Provincie Limburg

Voorstel: schuiven met grond in stroombed rivier toestaan

'Actief bodembeheer Maas'

Om rivierverruiming realiseerbaar te maken zullen GS aan Provinciale Staten voorstellen om in de Maas het schuiven met grond onder water onder voorwaarden mogelijk te maken. Gedeputeerde Staten gaan deze beleidswijziging voorstellen in overleg met de beide andere Maas-provincies Noord-Brabant en Gelderland en met het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Bij rivierverruimingsprojecten in het kader van Ruimte voor de Rivier komen enorme hoeveelheden weerdgrond vrij. Die grond is vaak verontreinigd door de rivier zelf. Het beleid Actief bodembeheer Maas (ABM) maakt het mogelijk om deze grond binnen het riviersysteem te verwerken door gebruik als bodem of bouwstof, dan wel berging in kleischermen. Dit voorstel zal uiteindelijk ter vaststelling worden voorgelegd aan Provinciale Staten van de drie betrokken provincies en aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Milieu-effecten
De rivierbeddingen in ons land zijn verontreinigd door de afzetting van vervuild slib. Dat geldt ook voor de Maas. Uitgangspunt van de Maasbeveiliging die in de komende jaren haar beslag gaat krijgen is dat de rivier aanzienlijk meer ruimte krijgt. Voor de grond die daarbij vrijkomt werkt het huidige beleid belemmerend, omdat de grond alleen in grootschalige depots mag worden gestort. Dat maakt toepassing van die grond voor de rivierprojecten onmogelijk. De gedachte achter het ABM-beleidsvoorstel is, dat het schoonmaken van de bodem in het Maasgebied in zoverre weinig zinvol is, dat de rivier zelf vervolgens die bodem weer vervuilt. Dat pleit voor het toestaan van gebruik van gebiedseigen grond binnen de rivier. GS hebben voor het ABM een milieu-effectrapport laten opstellen en uitvoerig overlegd met andere Maas- en Rijnprovincies, Rijkswaterstaat en VROM. Voordat het voorstel aan Provinciale Staten wordt aangeboden, zal het eerst ter inzage worden gelegd en zullen de resultaten daarvan in het voorstel worden verwerkt.

27-3-2002 14:01