Politie Amsterdam-Amstelland

Overlast binnenstad
27-03-2002. Tijdens de dagelijkse routinecontroles tegen diverse vormen van overlast heeft de politie dinsdag in de binnenstad 28 personen een verwijderingsbevel gegeven. Betrokkenen veroorzaakten met name drugoverlast en moesten voor 8 uur de zogenaamde noodgebieden uit. In vier gevallen volgde ook een proces-verbaal. Deze mensen hielden zich niet aan het verwijderingsbevel. Ook werden twee personen aangehouden die werden betrapt op de straatverkoop van nepdrugs.


---

Fietsers tegen tram
27-03-2002. In de Molukkenstraat is dinsdagavond een fietser tegen tram 14 gereden. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.

Het ongeval gebeurde toen de tram stapvoets de kruising met de Insulindeweg overstak. Het 46-jarige slachtoffer fietste over het zebrapad. Hij zag de tram niet, reed tegen de zijkant aan en ging onderuit. De fietser rook naar drank en vertelde tegen de politie te hebben gedronken.

Tussen Meer

Op Tussen Meer liep dinsdagochtend een 53-jarige fietsster hoofdletsel op na een aanrijding met een tram. Ze sloeg op de kruising met de Wolbrantskerkweg plotseling voor de tram af. De trambestuurder remde, maar kon niet meer op tijd stoppen. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht.

---

Verkeerszaken

Taxi van de weg

27-03-2002. Dinsdagavond heeft de politie een 52-jarige taxichauffeur op de bon gezet. De politie vroeg naar zijn papieren omdat hij op de Nieuwezijds Voorburgwal het stopverbod negeerde. De man wel een rijbewijs, maar geen chauffeurspas en geen werkboekje. Hij vertelde via een arbeidsbemiddelingtraject een opleiding tot taxichauffeur te volgen. De taxirit kwam met dit verhaal ten einde. De taxi ging aan de ketting en is later afgehaald door de eigenaar.

15, dus niet op de brommer

27-03-2002. Op het Reewijkplein haalden agenten dinsdagmiddag een 15-jarige jongen van een brommer. Het was inmiddels te zoveelste keer dat hij op de bon werd geslingerd. De agenten hadden naar aanleiding daarvan een gesprek met de moeder van de illegale bromfietser. Ze besloot daarop dat zoonlief de brommer terug moest brengen naar de dealer. De jongen moet alle opgelegde boetes zelf betalen. Dat slokt een behoorlijk gedeelte van het geld op dat hij met en zaterdagbaantje verdient.

Liefde is ....samen fietsen

27-03-2002. Niet alleen mobiele telefoons, maar ook verliefdheid kan tot verkeersongelukken leiden. Een stel (38 en 43) fietste dinsdagavond verliefd naast elkaar op de Hoofdweg. Op onverklaarbare wijze raakten de fietsen in elkaar verstrengeld en kwam de vrouw ten val. De 43-jarige vrouw liep verwondingen aan haar gezicht en een paar scheve tanden op. Ze gaat onder behandeling bij een kaakchirurg.

Snelheidsduivels A-9

27-03-2002. Bij snelheidscontroles op de Rijksweg A-9 (zuidbaan) zette de Verkeerspolitie dinsdagmiddag in anderhalf uur 400 hardrijders op de foto. De controle werd gehouden op een plaats waar, in verband met wegwerkzaamheden, met gematigde snelheid (70km/u) mag worden gereden. Tijdens de actie kwamen 1300 automobilisten voorbij. Betrokkenen krijgen binnenkort acceptgirokaarten thuisgestuurd.

Snelheidscontroles

27-03-2002. Bij snelheidscontroles in Amsterdam-Oost zette de politie dinsdagochtend 126 hardrijders op de bon. De acties werden gehouden op de Cruquiuskade, de Nieuwe Leeuwarderweg en in de Kattenburgerstraat.
---

Buschauffeur mishandeld
27-03-2002. Een onbekende jongen heeft dinsdagavond een 54-jarige chauffeur van bus 32 mishandeld. De chauffeur kreeg een klap in zijn gezicht. De dader wist de bus te ontvluchten.

De problemen ontstonden bij de halte in de Wittenburgerstraat. De chauffeur wachtte met geopende deuren op instappende passagiers. Toen er niemand meer binnenkwam, sloot hij de deuren. Op dat moment sprong een jongen naar binnen die gewoon op de halte met een ander had staan praten. De jongen schold de chauffeur uit en deelde hem kort daarop een vuistslag uit. Hierop sloot de chauffeur de deuren en reed linea recta naar een politiebureau. De dader kreeg dat in de gaten. Hij opende een dakluik, sprong op straat en maakte zich uit de voeten. Agressieve tramreizigers
27-03-2002. Een onbekend gebleven sneltrampassagier schoot dinsdag tijdens de avondspits op het Zuidplein de bestuurder te hulp. De 42-jarige GVBer werd aangevallen door twee passagiers. De bestuurder liep gelukkig geen verwondingen op.

Een van de lastige passagiers, een man van rond de 22 jaar, bleef in een deuropeningen staan en belette de sneltram (51) verder te rijden. De bestuurder verliet zijn cabine en sprak hem aan. Toen hij niet wegging, trok hij de passagier aan zijn mouw de deuropening uit. De zaak escaleerde tot een vechtpartij, waarbij een handlanger van de passagier de bestuurder achterover trok. Hierop schoot een andere passagier de bestuurder te hulp en eindigde het geschil.

De beide lastpakken bleven in de sneltram tijdens de verdere rit naar de eindhalte in Amstelveen. Ze maakten telkens intimiderende gebaren naar de bestuurder. Zo namen ze met hun handen de vorm van en pistool aan en deden net of ze hem neer wilden neerschieten. Bij de eindhalte wist de bestuurder het duo te ontwijken. Hij zag ze even later met een andere sneltram richting Amsterdam vertrekken.