Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 27-03-2002
Persberichten district Maastricht (HP 13.15 uur) Woensdag 27 maart 2002

Maastricht, sigarenwinkel overvallen:
Dinsdag 26 maart 2002 hebben twee onbekend gebleven mannen een overval gepleegd in een winkel in tabakswaren gevestigd aan de Professor Kernstraat te Maastricht. De overvallers maakte enkele honderden euros buit.
Omstreeks 17.00 uur betraden twee onbekende mannen de tabakswarenzaak aan de Prof. Kernstraat waarin op dat moment geen andere klanten aanwezig waren. De eigenaar zag de twee mannen, wiens hoofden bedekt waren met een doek, op de toonbank toelopen waarachter hij stond. De eigenaar werd bedreigd. De overvallers deden voorkomen alsof zij gewapend waren. Beiden hadden een hand bedekt met een lap waardoor de eigenaar niet kon zien of zij daadwerkelijk een wapen in hun handen hadden. Hij werd gedwongen de kassa open te maken. Een van de overvallers deed daarna een greep in de kassa terwijl de eigenaar tevens zijn beurs moest afgeven. Na het in bezit krijgen van het kasgeld en de beurs vertrokken beide overvallers de zaak en vluchten weg in de richting van de Prof. Cobbenhagenstraat te Maastricht. Na het vertrek waarschuwde de eigenaar meteen de politie. De politie stelde meteen na de overval een uitgebreid buurtonderzoek in waarbij gebruik werd gemaakt van een speurhond. De overvallers werden echter niet meer aangetroffen. De eigenaar van de tabakswarenzaak heeft van de overval aangifte gedaan. Hij werd beroofd van een geldbedrag van enkele honderden euros. De politie stelt een verder onderzoek in.

Maastricht, schennispleger aangehouden:
Een 54 jarige inwoner van Maastricht is dinsdagmiddag 26 maart 2002 door de politie aangehouden na het plegen van schennis op het Orleansplein te Maastricht.
Personeel van een aan de Orleansstraat gelegen winkel zag de man omstreeks 14.30 uur op de hoek van het Orleansplein met de Orleansstraat staan. De man had zijn geslachtsdeel uit zijn broek hangen en was zich aan het bevredigen. Mede omdat op het Orleansplein diverse kinderen aan het spelen waren werd de politie meteen gewaarschuwd. Van de schennispleger werd een goed signalement door de getuigenverstrekt. Bij een onderzoek in de omgeving werd de man aangetroffen op het Volksplein te Maastricht waar hij door een politiepatrouille werd aangehouden. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Bij zijn verhoor verklaarde hij zich niets meer te kunnen herinneren van het voorval. Hij werd door de politie al 7 maal eerder aangehouden wegens het plegen van schennis. Volgens eigen verklaring was hij momenteel onder behandeling. De politie maakt tegen hem proces-verbaal op. Na verhoor kon hij huiswaarts.

Maastricht snelheidscontroles:
Op de Brusselseweg en de Cabergerweg te Maastricht hebben dinsdag 26 maart snelheidscontroles plaatsgevonden. Deze controles vonden plaats tussen 10.15 en 12.00 uur op de Brusselseweg en tussen 14.20 en 15.30 uur op de Cabergerweg. In het totaal werd de snelheid gemeten van 1441 motorvoertuigen waarvan 208 bestuurders harder rede dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid op de Brusselseweg bedroeg 82 km per uur terwijl 91 km per uur op de Cabergerweg te hoogste snelheid was. Alle overtreders krijgen het proces-verbaal thuisgestuurd.

Maastricht, voormalige voetbalkantine uitgebrand: Dinsdagavond 26 maart 2002 is omstreeks 17.20 uur brand ontstaan in de voormalige voetbalkantine van voetbalvereniging Heugem gelegen aan de Kapittellaan te Maastricht. Buurtbewoners waarschuwden via 112 de hulpdiensten nadat vlammen en rook uit het voormalige clubgebouw kwamen. Omdat het vermoeden aanwezig was dat er mogelijk asbest in het clubgebouw aanwezig was werd de Kapittellaan geheel afgesloten. De brandweer bluste de brand. Bij onderzoek van de brandweer samen met een milieuambtenaar van de gemeente bleek dat er geen asbest in het uitgebrande clubgebouw verwerkt was.
De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Niet uitgesloten is dat het clubgebouw in brand is gestoken door jeugdige personen. Buurtbewoners hadden kort voor de brand een aantal jeugdigen uit het leegstaande clubgebouw zien wegrennen.

Maastricht, boete voor winkeldief:
Een 45 jarige inwoner van Maastricht is dinsdagmiddag 26 maart 2002 door de politie aangehouden nadat deze door personeel van een supermarkt gevestigd aan de Brusselsepoort te Maastricht op heterdaad werd betrapt bij het plegen van een winkeldiefstal. De klant nam in de supermarkt een fles alcoholische drank met een winkelwaarde van ruim 4 euro weg en probeerde daarmee zonder te betalen de winkel te verlaten. Personeel had de diefstal echter gezien en riep de winkeldief na de kassa ter verantwoording. De gewaarschuwde politie nam de winkeldief mee naar het politiebureau waar tegen hem in het kader van snelrecht proces-verbaal werd opgemaakt. Hij kreeg een transactievoorstel aangeboden van 115 euro. Na verhoor kon de inwoner van Maastricht huiswaarts.

Maastricht, bij ruzie auto beschadigd:
De politie heeft dinsdag 26 maart twee ruziënde mannen aangehouden nadat zij op de markt te Maastricht een personenauto beschadigden. Na eerst omstreeks 18.00 uur op de Markt te Maastricht met elkaar op de vuist te zijn gegaan ging men elkaar te lijf met palen van een aldaar geplaatste marktkraam. Een van de mannen koos het hazenpad en trok om aan zijn achtervolger te ontkomen een marktkraam omver die op een geparkeerde personenauto viel. De auto liep daarbij enkele deuken en krassen op. De politie, op de hoogte gebracht door getuigen van het voorval, kon op de Markt een van de twee mannen aanhouden terwijl de tweede man op het Vrijthof te Maastricht door een politiepatrouille aangehouden kon worden. Het tweetal is voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Het zijn een 44 jarige en een 39 jarige inwoner van Maastricht. Tegen het tweetal is proces-verbaal opgemaakt wegens het aanbrengen van de vernielingen aan de geparkeerde auto. De middels een briefje op de hoogte gestelde eigenaar van de auto deed kort daarna aangifte van de vernieling. Aanleiding van de ruzie was een meningsverschil over een vrouw.

Maastricht, fietsdief aangehouden:
Een 28 jarige inwoner van Maastricht is dinsdag 26 maart 2002 door de politie aangehouden na het plegen van een fietsdiefstal. Een politiepatrouille zag dinsdag omstreeks 17.20 uur een bromfiets met daarop twee personen over de Frankenstraat te Maastricht rijden. De duopassagier vervoegde op zijn schouder een fonkelnieuwe fiets met zich mee. De politiepatrouille wilde het tweetal controleren maar het tweetal ging er tussenuit. In de Elektronbuurt probeerde het tweetal zich tussen de puinhopen en de sloopwoningen er van door te maken maar zichtcontact bleef in stand. De duopassagier stapte af en ging er met de fiets vandoor terwijl de bromfietser wegreed. Iets verder sprong deze van de bromfiets af en zette het op een lopen, de bromfiets achterlatend. De bromfietsbestuurder wist te ontkomen terwijl de man met de fiets aangehouden kon worden. Hij verzon alle smoesjes die er waren om aan te tonen dat de fiets niet gestolen was, maar een sleuteltje van de fiets kon hij niet laten zien. Hij werd aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten. Daar kwam hij vlug tot bezinning. Hij bekende de fiets vanaf het Sint Servaasbolwerk gestolen te hebben. Een op de fiets aanwezige fietstas werd achtergelaten in de binnenstad. De tas werd door de politie nog aangetroffen op het Bat te Maastricht, op de plaats waar de verdachte dit aangegeven had. Een 51 jarige inwoner van Maastricht die kort daarna aan het politiebureau aangifte kwam doen van de diefstal van zijn fiets bleek de eigenaar te zijn. Hij kon zijn fiets en de fietstas weer in zijn bezit nemen.
Tegen de aangehouden fietsdief werd proces-verbaal opgemaakt. De gevluchte bromfietsbestuurder is onbekend gebleven.