Ingezonden persbericht

Persbericht

Apen de weg kwijt

Apenheul - Apeldoorn. Na de brand, die kort voor de seizoensopening een deel van het entreegebouw van Apenheul in de as heeft gelegd, is er hard gewerkt om met Pasen weer apenliefhebbers te kunnen ontvangen. Alles is nu op orde, en in de afgelopen week konden ook de apen weer naar buiten. In de winterperiode zitten de dieren voornamelijk in hun binnenverblijven. Een aantal apen, zes zogenaamde katta's, is in de afgelopen winter uit een Ierse dierentuin op Apenheul aangekomen. Voor hen was het de eerste keer om zo maar vrij door de bossen te mogen klauteren. Aanvankelijk reageerden ze verbaasd op zo veel vrijheid, maar al na een paar uur waren ze 'niet meer te houden'. De apen sprongen alle kanten op en wisten al snel niet meer hoe ze aan het eind van de dag weer bij hun verwarmde nachtverblijven moesten komen. Door te praten en te roepen, en vooral door veel geduld, lukte het de dierverzorgers uiteindelijk om de katta's weer veilig binnen te krijgen. In de komende dagen zullen de nieuwe apen deze routine wel onder de knie krijgen, verwachten de dierverzorgers. Zo niet, dan moeten ze met Pasen binnen blijven, want met de verwachte paasdrukte raken de katta's anders vast helemaal de kluts kwijt.

Apenheul heeft voor de jongere bezoekers in het paas-weekeinde een zogenaamde 'Paasraadselrally' klaar liggen. Het is een soort speurtocht waarmee je van alles over apen en andere dieren aan de weet komt, maar er zitten ook creatieve activiteiten in verwerkt. Eén van de vragen uit de speurtocht gaat ongetwijfeld over de eieren van de olifantsvogel. Deze reuzenstruisvogel en z'n eieren zijn in het Madagascar-bos van Apenheul te zien, waar ook de nieuwe katta's aan hun vrijheid wennen. Ieder ei van deze (overigens uitgestorven) vogel is zo groot als 180 kippeneieren bij elkaar, en om er een omelet van te bakken moet je een emmer met zo'n 8 liter ei in je koekenpan kwijt kunnen... Vrolijk Pasen!



Verdere informatie: Stichting Apenheul, Erik Mager (communicatie & educatie) tel. 055 357 57 00 / e-mail e.mager@apenheul.nl

Bijgaand 2 katta, foto's vrij van rechten / vermelding:

Foto Maarten van der Voorde / Apenheul