Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

CAO Architecten + Arboconvenant

Op 15 maart jl. zou een volledige dag worden besteed aan de CAO-onderhandelingen. De gehele dag heeft echter in het teken gestaan van het arboconvenant. Daarmee is een hele dag verloren gegaan. Aan de andere kant zijn alle hobbels nu opgeruimd die een fatsoenlijke ledenraadpleging in de weg stonden.

Met name ons punt dat afspraken in een convenant via de CAO ook juridisch effect moeten hebben in de branche, heeft de nodige moeite gekost. Desondanks is dit punt gerealiseerd. Wel zal er nog nader onderzoek nodig zijn naar de juridische houdbaarheid van de constructie die CAO-partijen bedacht hebben. Bij een deugdelijke constructie moeten de BNA-leden via de CAO de afspraken nakomen.

Ook over het zichtbaar maken van de inzet van werknemers bij bestrijding van RSI en werkdruk via de CAO, is een oplossing bereikt.

De ledenraadpleging inzake het convenant zal waarschijnlijk vanaf 26 as. maart starten.
Het Plan van Aanpak krijgen leden via een Info thuisgestuurd, maar is ook hier te raadplegen:

>> Plan van Aanpak Convenant Architecten

Voorts is de werkgeverseis tot het structureel inleveren van 5 mei als jaarlijkse feestdag nadrukkelijk van de baan. Wel zal er via de scholingsdag in het kader van employability (art. 23 lid 3) éénmalig een dag ter beschikking worden gesteld aan voorlichting over werkdruk/RSI.

Wat tenslotte de voortgang in het CAO-overleg niet bespoedigt, is de noodzakelijk geachte premieverhoging voor de pensioenregeling. Effectief gaat deze in per 1 januari 2003 en heeft daarmee invloed op de koopkracht.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harry Gerding, tel: 023 - 565 10 52. Email: h.gerding@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 26 maart 2002.