Korps: Friesland, plaats: Friesland 27-03-2002
Politieberichten van 27/3 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: diefstal
De afgelopen twee maanden werden van een kindergraf op de Noorderbegraafplaats tot twee keer toe goederen weggenomen. Begin januari werd van het graf een speelgoedauto meegenomen, terwijl midden maart een wit zijden bloemstuk van witte rozen in de vorm van een hart werd gestolen. De weggenomen goederen hadden voor de nabestaanden een hoge emotionele waarde. De moeder van het overleden kind, een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Wouterswoude: aanrijding
Op donderdag 14 februari vond op de kruising van de Zandhorst met de Broeklaan een aanrijding plaats tussen een rijdende en een geparkeerd staande personenauto. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de aanrijding in scène was gezet. Een 32-jarige inwoner van Zwaagwesteinde was met de auto van een 23-jarige inwoner van Noardburgum, tegen zijn eigen auto aangereden. De verdachte uit Zwaagwesteinde had zijn auto in oktober 2001 gekocht, doch deze beviel hem niet. Toen hij hem wilde inruilen, vond hij dat hij te weinig hiervoor terugkreeg. Het plan werd toen gesmeed om de auto total-loss te rijden en zodoende het verzekeringsgeld te innen. Tegen zowel de man uit Zwaagwesteinde als uit Noardburgum werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie treedt op na overlast
De laatste weken kwamen bij de politie verschillende meldingen binnen van overlast door jeugd in de wijk De Wiken De overlast bestond het lastig vallen van het publiek, het rijden met de fiets/bromfiets over de stoep en het rondhangen in portieken. Gisteren (dinsdag) werd door de politie intensief gecontroleerd in de wijk en dit had tot resultaat dat 25 jongeren werden bekeurd voor o.a. baldadigheid, rijden zonder helm, fietsen op de stoep, rondhangen in portieken en het gooien van rommel op straat. Ook werden de jongeren gemaand door te lopen c.q te vetrekken, waaraan zij schoorvoetend gevolg gaven. De politie zal de komende tijd regelmatig in de wijk controleren.

Drachten: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Leeuwerikstraat. Het slot van het linker portier werd geforceerd. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen, alsmede een tiental 10 cds. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: inbraak winkel
Afgelopen nacht werd ingebroken in een winkel aan de Lindegracht. Zie hiervoor de politieberichten van 26/3 (13.00 uur) t/m 27/3 (07.00 uur). In dit bericht werd vermeld dat de verdachten waren aangehouden in Kampen. Dit is niet juist. De auto met de weggenomen goederen werd wel aangetroffen. Deze werd in beslag genomen en overgebracht naar het bureau. Van de verdachten ontbreekt nog ieder spoor.

Balk: snelheid
Woensdag omstreeks 08.00 uur werd op de Wikelerdyk een bestuurster van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurster, een 30-jarige inwoonster van Wolvega, reed met een snelheid van 82 kilometer per uur, terwijl aldaar 30 was toegestaan. Het rijbewijs van de bestuurster werd ingevorderd.

Drogeham: aanrijding met lichtgewonde
Woensdag omstreeks 06.45 uur fietsten een 57-jarige inwoner van Surhuisterveen en een 22-jarige inwoner van Harkema over de Lytsewei. Bij een flauwe bocht in de weg sloegen de beide fietsers linksaf. De bestuurder van een personenauto, een 34-jarige inwoner van Drogeham, reed met beslagen ruiten(vorst) en zag daardoor de fietsers te laat. Een aanrijding was het gevolg. De inwoner van Surhuisterveen raakte lichtgewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling kon de man weer naar huis.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Afgelopen nacht werd ingebroken in een kantoor aan de Goudsbloemstraat. Een ruit aan de voorzijde van het kantoor werd vernield. Uit het kantoor werd een computer weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 33-jarige inwoner van Oudega(Sm) heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Akkersplein. De linker achterruit werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler, een cd-wisselaar, twee luidsprekers, 10 cds en een hoedenplank weggenomen. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Paesens: snelheid
Woensdag omstreeks 10.50 uur werd op de Orneawei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Paesens, reed met een snelheid van 149 kilometer per uur, terwijl aldaar 80 kilometer is toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272