KERKEN IN ACTIE

Geen Nederlandse delegatie naar Israel en Palestina

Delegatie gaat niet naar Israël en Palestina
UCP roept waarnemers terug naar Jeruzalem

Het geplande bezoek aan Israël en Palestina in het kader van de campagne UCP (United Civilians for Peace), een initiatief van ICCO, Pax Christi, Cordaid, Novib, IKV en Kerkinactie, gaat niet door. De delegatie zou vandaag afreizen naar de regio. Tevens brengt UCP de Nederlandse burgerwaarnemers die reeds in de regio verblijven bijeen op een veilige locatie in Jeruzalem.

De achtergrond van dit besluit heeft te maken met de snel verslechterende veiligheidssituatie in de Palestijnse bezette gebieden in de afgelopen 24 uur. De bewegingsvrijheid is zodanig ingeperkt dat belangrijke onderdelen van het programma niet kunnen plaatsvinden. Sharon heeft Arafat verboden om naar Libanon te gaan. De premier van Israël richt nieuwe eisen aan de Palestijnse autoriteiten zonder daarbij perspectieven te bieden. Dit zou kunnen leiden tot een toename van het aantal opstanden in de Palestijnse bezette gebieden en tot een steeds gewelddadiger optreden van het Israëlische leger.

De Nederlandse zaakgelastigde, waarmee UCP voortdurend in gesprek is geweest, kan de veiligheid van de delegatieleden niet garanderen. Zelfs een evacuatie naar Jeruzalem in een noodsituatie is onzeker. Een overweging is tevens dat gisteravond twee waarnemers van de temporary international presence in Hebron (TIPH) zijn doodgeschoten door Palestijnse milities. Mede naar aanleiding daarvan zijn alle UCP waarnemers naar Jeruzalem teruggeroepen.

Voor UCP is dit een moeilijk besluit. Juist de uitzichtloosheid van het huidige vredesproces noodzaakt ons de campagne zo daadkrachtig mogelijk voort te zetten. Echter wel zo verantwoord als redelijkerwijs mogelijk. Wanneer de ontwikkelingen dat toelaten zullen de UCP-waarnemers op hun posten terugkeren.