Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Directie Veiligheids Beleid

Tweede Kamer der Staten-Generaal Bezuidenhoutseweg 67

Binnenhof 4 2594 AC Den Haag

Den Haag


Datum 26 maart 2002 Behandeld DVB-WW


Kenmerk DVB/WW-152/02 Telefoon (070) 3485239

Blad 1/1 Fax (070) 348 5479


Bijlage(n) 1 E-mail dvb-ww@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid

Van Bommel (SP) over de deelname

Thales Nederland aan Indiase Wapenbeurs.

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid

Van Bommel over de deelname van Thales Nederland aan een Indiase wapenbeurs. Deze vragen werden ingezonden op 22 februari 2002 met kenmerk 2010206620.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Ybema, staatssecretaris van Economische Zaken op vragen van het lid Van Bommel

Vraag 1

Is het u bekend dat Thales Nederland vertegenwoordigd is op de Indiase wapenbeurs DEFEXPO die van 19 tot 23 februari plaats heeft in New Delhi?

Antwoord

Ja

Vraag 2

Deelt u de mening dat de aanwezigheid van Thales Nederland op deze beurs indruist tegen de geest van de Kameruitspraak dat, gezien de spanningssituatie tussen India en Pakistan, geen vergunningen verleend mogen worden voor nieuwe wapenleveranties aan deze landen?

Zo ja, bent u bereid het wapenexportbeleid voor India en Pakistan zo aan te scherpen, dat Nederlandse deelname aan defensiegerelateerde beurzen en andere vormen van promotie van de Nederlandse defensie-industrie in deze landen, maar ook participatie in defensiegerelateerde infrastructurele projecten niet zijn toegestaan?

Antwoord

Nee, de bedoelde Kameruitspraak had betrekking op uitvoer van militaire goederen naar India en Pakistan, niet op de toelaatbaarheid van aanwezigheid van vertegenwoordigers van defensiegerelateerde bedrijven in deze landen.

Zoals aangegeven tijdens het Algemeen Overleg Wapenexportbeleid van 12 december 2001 zullen aanvragen op India en Pakistan strikt worden getoetst aan de criteria van het wapenexportbeleid (kamerstuk 22054, nr. 61).

Vraag 3

Heeft Thales Nederland militaire goederen naar India getransporteerd ten behoeve van demonstraties op deze wapenbeurs? Zo ja, welke goederen, en heeft u hiervoor vergunning afgegeven? Deelt u de mening dat dit in strijd is met de letter van de Kameruitspraak dat, gezien de spanningssituatie tussen India en Pakistan, geen vergunningen verleend mogen worden voor nieuwe wapenleveranties aan deze landen?

Antwoord

Er zijn geen vergunningen verleend voor de uitvoer van militaire goederen in relatie met de genoemde defensiebeurs.

Vraag 4

Is het waar dat de Indiase luchtmacht radars voor het opsporen van laag vliegende vliegtuigen wil aanschaffen en daartoe radarsystemen van verschillende concurrerende bedrijven heeft getest? Zo ja, is het waar dat ook de Page Radar van Thales Nederland (Signaal) in India werd getest?

Vraag 5

Zijn dergelijke proefzendingen van militaire goederen vergunningplichtig en worden aanvragen getoetst aan de criteria van het Nederlandse wapenexportbeleid? Zo ja, is er vergunning verleend voor de uitvoer van een radarsysteem naar India?

Antwoord op vraag 4 en 5

Naar verluidt wil India radarapparatuur voor opsporing van laagvliegende vliegtuigen aanschaffen en zou men hiervoor systemen willen testen. Demonstratiezendingen vanuit Nederland zijn vergunningplichtig en worden derhalve getoetst aan de criteria van het wapenexportbeleid. Er is geen vergunning aangevraagd voor uitvoer van bedoelde radarapparatuur naar India als demonstratiezending.

Website Thales Nederland

Motie-Apostolou Kamerstuk 22 054 nr. 55

'India Eyes Radar for Low-Flying Aircraft" - Defense News 18/24 juni '01

Plenair debar naar aanleiding van het algemeen overleg over het wapenexportbeleid op 24 januari vorig jaar, Handelingen nr. 41, Vergaderjaar 2000-2001

===