Senter

Woensdag, 27 maart 2002


1,7 miljoen euro subsidie voor implanteerbare lenzen

Pharmacia Groningen B.V. krijgt een subsidie van ruim EUR 1,7 miljoen voor het maken van een nieuwe generatie implanteerbare lenzen. Deze lezen zijn vooral een uitkomst voor mensen met staar. Het bedrijf, onderdeel van multinational Pharmacia Corp., krijgt het bedrag in het kader van de subsidieregeling Technologische Samenwerking van Senter. Bij de eerste beoordelingsronde van 2002 kwam Pharmacia Groningen als beste uit de bus.

Bijzonder aan het beoogde implanteerbare lenssysteem is dat het door een zeer kleine opening ingebracht kan worden, omdat het is opgebouwd uit een uiterst flexibel lensmateriaal, dat ook na implantatie flexibel blijft, waardoor de optische eigenschappen van de lens net zo kunnen variëren als bij de natuurlijke lens.

Pharmacia Groningen B.V. is een van de grotere leveranciers van intra-oculaire lenzen ter wereld. Door de innovatie hoopt het op termijn marktleider te worden. Een opvallend aspect van dit project is de brede multidisciplinaire aanpak, waarbij medici intensief samenwerken met technici. Pharmacia voert het project uit in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, de Rijksuniversiteit Groningen en het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De subsidieregeling Technologische Samenwerking stimuleert nationale en internationale technologische samenwerking tussen bedrijven en tussen bedrijven en kennisinstellingen bij innovatief onderzoek en ontwikkeling. Meer informatie over de regeling is te vinden op website www.senter.nl/samenwerking.

In de komende tenderperiode die loopt van 30 maart tot en met 8 juli 2002 is een totaal subsidiebedrag van EUR 15,9 miljoen beschikbaar.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, tel (070) 361 02 77 of kijken op het internet www.senter.nl