Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 27 maart 2002

Wvg-protocol biedt gebruikers meer zekerheid

De gebruikersorganisaties, Federatie van Ouderverenigingen (FvO), Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) hebben samen met minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een protocol ondertekend. Hiermee is een goede stap vooruit gezet om de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) te verbeteren. Het gaat om afspraken over vervoer, woonvoorzieningen en rolstoelen. Op landelijk niveau is vastgelegd wat wordt verstaan onder een verantwoorde voorziening.

Veel klachten van Wvg-gebruikers hebben ertoe geleid dat gebruikersorganisaties er bij de Tweede Kamer en de minister op hebben aangedrongen de rechten van gebruikers beter vast te leggen. Het doel van de Wvg is nu mensen met een beperking in staat te stellen om zelfstandig deel te nemen aan het maatschappelijk leven. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wvg. Zij moeten zorg op maat leveren. De gemeenten moeten vervoersvoorzieningen en woningaanpassingen verstrekken, uitgaand van de persoonlijke omstandigheden, voorkeuren en keuzes van de gebruiker. Een keuze voor collectief vervoer is niet langer vanzelfsprekend. Maatstaf voor toekenning van een voorziening is ook een zo gering mogelijke belasting van de mantelzorg.
Een wens van de gebruikers blijft het logeerbaar maken van de ouderlijke woning, van belang voor familieleden van uitwonende kinderen met een handicap.

Bij de ondertekening is afgesproken dat de uitvoering van de afspraken nauwlettend gevolgd wordt. Hiervoor wordt een meldpunt in het leven geroepen. Als bij de evaluatie blijkt dat het protocol onvoldoende wordt nageleefd of dat rechters het niet bij beoordelingen betrekken, dan worden de afspraken alsnog in een Algemene Maatregel van Bestuur vervat. Dit is een hardere garantie voor naleving van de afspraken.

De volledige tekst van het Wvg-protocol kunt u als Word-bestand downloaden door hier te klikken

Klik hier voor het persbericht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

---