Provincie Groningen

Groningen, 27 maart 2002 Persbericht nr. 53

GS trekken 963.000,- Euro uit voor woonzorgvoorzieningen

Gedeputeerde Staten willen in de komende twee jaar e 963.000,- uittrekken voor een subsidieregeling bedoeld om kleinschalige woonzorgvoorzieningen in de provincie Groningen te realiseren. Deze woonvoorzieningen zijn bedoeld voor ouderen, gehandicapten of mensen met psychische of psychiatrische problematiek die zelfstandig kunnen wonen en ondersteund worden met vormen van dienstverlening en zorg.

Aanleiding

Aanleiding voor deze maatregel is het (dreigende) tekort en de groeiende behoefte onder speciale doelgroepen aan woningruimte waarbij de combinatie van wonen, dienstverlening en zorg een belangrijke rol speelt. Bij de oorzaak van die groeiende behoefte spelen de toename van het aantal ouderen, de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en de behoefte aan kleinschalige oplossingen een rol. Een belangrijk knelpunt bij het bouwen van woonvormen vormt echter de financiering van noodzakelijke voorzieningen, zoals een ontmoetingsruimte, een zorg- of zusterpost en alarmering. Ook is het vaak moeilijk om de woningen betaalbaar te houden voor huurders en kopers. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat grote inspanningen noodzakelijk zijn om in de komende jaren te kunnen voldoen aan de behoefte aan betaalbare woningen voor mensen die dienstverlening en zorg nodig hebben.

De tijdelijke regeling cofinanciering zorginfrastructuur

Met de regeling cofinanciering zorginfrastructuur wil de Provincie Groningen een eenmalige bijdrage per woning geven tot een maximumbedrag van e136.134,- per project (= 20 woningen) voor de jaren 2002 en 2003. De regeling is bedoeld voor bijvoorbeeld particulieren die een gezamenlijk initiatief hebben, woningbouwverenigingen en zorginstellingen. De voorkeur gaat uit naar kleinschalige projecten in wijken of dorpen waar tot nu toe voorzieningen ontbreken.

Het geld

Het beschikbare bedrag is afkomstig van de rente die ontstaan is in de periode dat de Provincie verantwoordelijk was voor de financiering van verzorgingshuizen.
Gedeputeerde Staten vinden het verantwoord deze middelen te benutten om vernieuwingen op het terrein van wonen, welzijn en zorg tot stand te brengen.
Per 31-12-2001 hadden deze middelen een omvang van e 963.629,19.

De criteria

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage moeten de projecten aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten woningbouwcorporatie (of andere investeerders in het geval van koopwoningen) en de gemeente willen bijdragen in de kosten, mogen de projecten niet in strijd zijn met de bestemmingsplannen en moet de bouw van de woningen passen in het woonplan van de gemeente. Een ander belangrijk criterium is dat de toekomstige bewoners van meet af aan betrokken zijn bij de opzet van het project en dat bijvoorbeeld het aanbrengen van domotica (ICT-voorzieningen in huis) is opgenomen in de plannen.

De procedure

Wanneer Provinciale Staten de tijdelijke regeling cofinanciering zorginfrastructuur vaststellen, zal de Provincie de aanvragen bespreken met het Zorgkantoor Groningen als uitvoerende instantie van de AWBZ.

Noot voor de pers: voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Joske Kluvers van de afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39.