Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nuenen onder verscherpt toezicht VROM-inspectie (27-3-2002)


De gemeente Nuenen komt onder verscherpt toezicht van de VROM-Inspectie te staan. Aanleiding hiervoor is een onderzoek van de VROM-Inspectie waaruit blijkt dat de gemeente haar taken op het gebied van ruimte, wonen en milieu onvoldoende heeft uitgevoerd. Bestemmingsplannen zijn veelal verouderd en ook de handhaving daarvan laat te wensen over. Belangrijke oorzaak van deze tekortkomingen is een gebrek aan personeel. De gemeente heeft inmiddels een plan van aanpak met maatregelen opgesteld om haar taken beter uit te voeren. De VROM-Inspectie gaat nauwlettend in de gaten houden hoe de gemeente deze maatregelen in de praktijk brengt.
Aanleiding voor het onderzoek van de VROM-Inspectie was de gang van zaken rond de verlening van een vergunning voor de bouw van tijdelijke woonruimte bij een boerderij.

Resultaten
Uit het onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat de gemeente Nuenen een forse achterstand heeft met het actualiseren van bestemmingsplannen. Ook worden de in de Wet op de Ruimtelijke Ordening voorgeschreven procedures bij het toetsen van bouwplannen aan het bestemmingsplan niet altijd volledig gevolgd en soms geheel achterwege gelaten. Daar komt bij dat de gemeente onvoldoende controle heeft uitgeoefend op illegale bouwwerken en de naleving van bestemmingsplannen.
Verder schort het een en ander aan de afgifte en de kwaliteit van de bouwvergunningen. Zo is uit de dossiers onvoldoende op te maken welke procedures precies gevolgd zijn. Bovendien duren deze vaak te lang. Bij de toets van bouwvergunningen aan het Bouwbesluit zijn relatief veel foute berekeningen aangetroffen.
Op milieugebied blijkt de uitvoering van het Besluit Opslaan in Ondergrondse Tanks en het Bouwstoffenbesluit onder de maat. Verder ontbreekt het de gemeente aan een actueel en volledig bedrijven- en inrichtingenbestand.  Hierdoor is zij niet in staat de vergunningverlening en handhaving van de Wet Milieubeheer goed uit te voeren.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7061&site=persbericht )


---