FNV

Dure PC-regeling in Leeuwarden
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl

ABVAKABO FNV gaat de Zorggroep Noorderbreedte (ZNB) te Leeuwarden voor de rechter dagen. ZNB heeft in de afgelopen jaren naar schatting ¤ 180.000 teveel aan loon ingehouden van werknemers die deelnemen aan het PC-project. Na fors aandringen van ABVAKABO FNV is de PC-regeling sinds 1 januari 2002 aangepast. Het saldo aan inhoudingen is voortaan niet hoger dan de waarde van de PC. ZNB weigert echter het in de afgelopen jaren teveel ingehouden loon terug te betalen. ABVAKABO FNV heeft zijn leden bij de Zorggroep Noorderbreedte aangeschreven en aangeboden om via de rechter het teveel ingehouden loon terug te vorderen.

Te veel betaald
ABVAKABO FNV ontdekte medio vorig jaar dat deelnemers aan het PC-project van ZNB teveel voor hun computer betaalden. Voor een computer van f 3.600 werd gedurende 36 maanden het brutoloon met f 100 verlaagd. Deze verlaging van het maandloon leidde ook tot een verlaging van de berekeningsgrondslag voor het vakantiegeld, de eindejaarsuitkering en in sommige gevallen de onregelmatigheidstoeslag. Het gevolg hiervan was dat werknemers tenminste 11,4 % meer terugbetaalden dan het geleende bedrag (8 % vakantiegeld, 3,4 % eindejaarsuitkering). ABVAKABO FNV schat dat plusminus 1.000 van de 3.000 werknemers deelnamen aan het PC-project en dat in totaliteit plusminus f 400.000 (¤ 180.000) ten onrechte is ingehouden. De Zorggroep Noorderbreedte exploiteert drie ziekenhuizen en een dozijn verpleeg- en verzorgingshuizen in Leeuwarden en omgeving.

Waarschuwing
ABVAKABO FNV sluit niet uit dat meer werkgevers dezelfde foute inhoudingsystematiek toepassen. Daarom gaat ABVAKABO FNV OR-leden waarschuwen en oproepen om de PC-regeling in hun bedrijf of instelling kritisch te controleren.

Nadere informatie:
William Moorlag, bestuurder ABVAKABO FNV
Tel. 050 - 5240101 (W), 06 - 51218417 (M), 0595 - 442686 Wmoorlag@abvakabo.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.