Nieuw-Vlaamse Alliantie

Aanpak zware criminaliteit : meerderheid blijft verdeeld (27/03/02)

Schizofrene PS blokkeert Vlaamse consensus

De strijd tegen de georganiseerde criminaliteit blijft de meerderheid verdelen. De PS ligt meer dan ooit dwars tegen elke nieuwe wettelijke regeling.

Deze partij roept Charleroi nochtans tot noodgebied uit en geeft toe dat de onveiligheid de economische heropbloei van de streek verhindert. De PS wil echter alleen meer - in hoofdzaak Vlaams - federaal geld voor meer politie. Van efficiënte wetgeving, noodzakelijk voor de aanpak van de zware en georganiseerde criminaliteit, wil ze niets weten.

Op het PS-congres over veiligheid gaf Marc Verwilghen de Brusselse taalwetgeving in gerechtszaken prijs. In ruil voor een ogenschijnlijk akkoord van Di Rupo met de spijtoptantenwet. De taalwetbuit is binnen maar in het parlement blijft het PS-veto bestaan en ... met succes.

De eerste twee ontwerpen Verwilghen zijn de minst verregaande. Niettemin werd de regeling inzake anonieme getuigen die eerstdaags in het Staatsblad verschijnt, zo goed als onwerkbaar gemaakt. Er moet immers steeds een volledig gerechtelijk onderzoek gevoerd worden, daar waar een efficiënte mini-instructie zou volstaan.

De tweede regeling, deze ter bescherming van bedreigde getuigen, was gisteren aan de eindbehandeling in commissie toe. Op de valreep zette een PS-amendement het hele ontwerp op de helling door de deur open te zetten voor contrastrategieën van de maffia. Door het amendement volstond het dat de getuige het statuut van verdachte kreeg, na eenvoudige klacht dus -ook geënsceneerde en valse klachten door het milieu- om hem zijn bescherming weer af te nemen. Vanzelfsprekend wordt een efficiënte getuigenbescherming daardoor compleet onwerkbaar.

Gevolg : grote heibel, stoere taal van de VLD, schorsing van de bespreking en ... na de middag een compromis onder de vorm van een meerderheidsamendement. Ook dit compromis biedt echter nog altijd mogelijkheden voor efficiënte contrastrategieën. De N-VA zal pogen te redden wat er te redden valt en een subamendement indienen.

Binnenkort moet de bespreking van het wetsontwerp Bijzondere Opsporing Methodes en het wetsontwerp met betrekking tot de pentiti/spijtoptanten/medewerkers van het gerecht aangevat worden. Nu al is duidelijk dat de Vlaamse consensus inzake de aanpak van de zware, georganiseerde criminaliteit doorbroken zal worden en dat de VLD weer zal luisteren naar de echte bazen in dit land.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, N-VA-kamerlid en algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be