Ministerie van Justitie

Achternaamswijziging na incest kan veel eenvoudiger

De Nederlandse procedure voor het wijzigen van de achternaam na incest is te omslachtig. De wet kan op een veel eenvoudiger manier worden nageleefd, zodat de procedure minder belastend en tijdrovend is voor het slachtoffer.

Dit blijkt uit juridisch onderzoek Geslachtsnaamswijziging na incest dat het Clara Wichmann Instituut (het expertisecentrum voor Vrouw en Recht) en Slachtofferhulp Nederland hebben laten uitvoeren door de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht.

Incestslachtoffers willen vaak op volwassen leeftijd hun achternaam veranderen, omdat zij niet langer naar hun vader (in veel gevallen de pleger van de incest) willen worden vernoemd, of omdat zij voor hun familie van de aardbodem willen verdwijnen. In de procedure die Justitie nu hanteert, wordt degene aan wie de verzoeker de oorspronkelijke achternaam ontleent ten onrechte gehoord, en ten onrechte als belanghebbende aangemerkt.

Hij kan, eveneens ten onrechte, bezwaar aantekenen tegen de naamswijziging, noch de Algemene Wet Bestuursrecht geven grond voor het aanmerken van de ouder als belanghebbend, zo blijkt uit het onderzoek. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het ministerie bij verzoekers die minderjarig zijn de procedure volgt die is bestemd voor naamswijziging op andere gronden, zoals bijvoorbeeld de wijziging van de achternaam van kinderen in die van de andere ouder.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 27-03-2002