Ministerie van Justitie

Tweede Kamer wil Nederlandse sekstoerist in eigen land aanpakken

De fracties in de Tweede Kamer willen dat Nederlandse sekstoeristen die zich in het buitenland vergrijpen aan een minderjarige, ook in Nederland strafrechterlijk vervolgd kunnen worden. Ook al is het in het land waar het misbruik is gepleegd, niet strafbaar.

Strafrechterlijke vervolging van pedofiele sekstoeristen in Nederland is nu alleen mogelijk als kinderprostitutie ook verboden is in het land waar het vergrijp is gepleegd. Sommige ontwikkelingslanden zullen kinderprostitutie echter niet snel verbieden, omdat er veel geld wordt aan verdiend. Nederland moet volgens de Kamer daarom zelf stappen zetten.

De kinderseksindustrie verplaatst zich steeds meer van Aziatische naar Afrikaanse landen. Sinds met name Thailand en de Filippijnen het commercieel seksueel misbruik van kinderen strafbaar hebben gesteld, heeft deze vorm van sekstoerisme zich naar andere landen zoals Madagaskar verplaatst.

Minister Korthals van Justitie wil tegemoet komen aan de wens van de Kamer. Hij vindt het nu nog aan de vroege kant, omdat hij in Europees verband maatregelen wil nemen tegen kinderprostitutie. De minister brengt komende zomer een notitie uit.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 27-03-2002