Gemeente Rotterdam

Collegevergadering 27 maart 2002

Algemeen Bestuurlijke Zaken

1. De wethouder Haven treedt namens het college op 23 mei aanstaande op als gastheer bij een ontvangst op het stadhuis van de deelnemers aan de jaarlijkse algemene vergadering van de Rotterdamse afdeling van de Confederation of European Shipmasters Associations (CESMA), die op 23 en 24 mei plaatsvindt. De CESMA is een overkoepelende organisatie van negen kapiteinsverenigingen en een aantal individuele leden uit acht EU-landen.
Voor de ontvangst wordt een bedrag van ¤ 1150,= uitgetrokken.

2. De burgemeester en wethouder Haven en EZ zullen namens het college gastheer zijn bij ontbijtbijeenkomsten in Parkzicht. Deze informele bijeenkomsten hebben tot doel kleine, middelgrote en grote Rotterdamse ondernemers te ontmoeten en de relatie tussen de gemeente en het bedrijfsleven te versterken. De deelnemers kunnen met elkaar van gedachten wisselen over voor stad en regio belangrijke, nieuwe en vernieuwende thema's met betrekking tot de economische positionering van Rotterdam. Het gaat om maximaal vier van dergelijke netwerkbijeenkomsten per jaar, waarbij de kosten ¤ 2500,= per bijeenkomst bedragen. De eerste bijeenkomst is gehouden op woensdag 27 maart jl.

3. Het college heeft kennisgenomen van de eindrapportage over de vorming van de dienst Stadstoezicht. Dit verslag beslaat de periode 1 mei 2001 tot 15 maart 2002 en beschrijft vooral de ontwikkelingen die de dienst tot nu toe heeft doorgemaakt. Aan de verwachtingen van betrokken partijen (gemeentebestuur, deelgemeenten, politie, openbaar ministerie en takken van dienst) lijkt goed te kunnen worden voldaan.

4. Wethouder Herman Meijer brengt van 9 tot en met 13 april a.s. een bezoek aan Marokko. Het bezoek is een vervolg op de oprichting van het Handels- en Investeringscentrum Noordoost Marokko op 4 maart jl. Op 11 en 12 april bezoekt de wethouder de steden Oujda en Nador, waar het handelscentrum wordt geopend. Met het Handels- en Investeringscentrum NO Marokko beoogt de gemeente Rotterdam, Nederlandse en Marokkaanse bedrijven te interesseren voor handel en investeringen in het Noordoosten van Marokko. Dit initiatief past in het beleid van de gemeente om de relaties met de landen van herkomst van grote groepen bewoners te intensiveren.

5. Het college heeft besloten af te zien van een nadere vervolgstudie naar de mogelijkheden van een uurhotel aan de Keileweg. Naar verwachting zal een uurhotel een aanzuigende werking hebben op verslaafde prostituees en dealers. Het uurhotel draagt niet bij aan de oplossing van het bestaande overlastprobleem rond de Keileweg.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. Het college heeft kennis genomen van het verslag van het bezoek van de commissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken op 20 en 21 oktober 2000 aan het Ruhrgebied en de Expo in Hannover.

2. Het college heeft de bedenkingen die zijn ingediend tegen de verhuizing van partycentrum De Hooiberg naar het pand Galvanistraat 34-36 ongegrond verklaard en een bouwvergunning verleend voor de verbouwing van het pand.

3. Het college maakt geen gebruik van haar voorkeursrecht om enkele panden aan de Groeneweg aan te kopen.

4. Het college heeft kennis genomen van de Verkenning Buitenruimteprogramma 2001, waarin verslag wordt gedaan van de voortgang van 630 buitenruimteplannen. Per deelgemeente wordt ingegaan op de aanpak van projecten en een overzicht wordt gegeven van stedelijk beleid. Naast inzicht in voortgang en financiering wordt ook stilgestaan bij de kwaliteitsniveaus van inrichting en bij de relatie tussen plannen op deelgemeenteniveau en het stedelijk beleid.

5. Het college stuurt een brief aan de Vereniging Werknemers Rotterdam Airport, als antwoord op een schrijven waarin de vereniging stelt het niet eens te zijn met het instellen van vliegtax bij dienstreizen van de gemeente Rotterdam. In de brief legt het college onder meer uit dat: de luchtvaart momenteel een bevoorrechte positie inneemt omdat de milieukosten niet worden verrekend door middel van BTW en accijns. Verder heeft vliegtax volgens het college geen oneerlijke concurrentie tot gevolg ten opzichte van andere vervoerswijzen.

6. De burgemeester machtigt directeur Gemeentewerken/Milieu tot het tekenen van een intentieverklaring biologische catering op het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij op 2 april in Den Haag. De ondertekening sluit aan bij een eerder besluit van het college dat minimaal 20% van het assortiment van bedrijfskantines van de Rotterdamse gemeentelijke diensten uit biologische producten zal bestaan.

7. Het college heeft besloten het kantoorpand Boompjes 55-58 niet op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Hiermee vervalt een eerder besluit van 16 november 1999. Het besluit is ingetrokken, omdat plaatsing van het pand op de monumentenlijst strijdig is met het bestemmingsplan 'Waterstad' voor die locatie.

Sociaal Economische Zaken

1. Het college stelt de Gemeenteraad op 11 april voor om voor een bedrag van ¤ 50 miljoen als risicodragend vermogen in te brengen in de Exploitatie Maatschappij Schelde Maas (ESM). Daartoe wordt een krediet van ¤ 50 miljoen verleend aan het Gemeentelijk Havenbedrijf. ESM is een 50/50 joint venture van Rotterdam en Zeeland Seaports en exploiteert binnen de haven van Vlissingen Port Scaldia. Het is de bedoeling deze exploitatiemaatschappij uit te bouwen in de ESM- 2, die gaat opereren als een ontwikkelings- en exploitatiemaatschappij voor alle nog tot ontwikkeling te brengen terreinen in Vlissingen.

2. Het college heeft het OntwikkelingsBedrijfRotterdam opdracht gegeven een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de ontwikkeling van een geïntegreerde markthal op de Grotemarkt. Het onderzoek is gericht op de haalbaarheid en/of noodzaak van een mix van functies op deze locatie.

3. Het college stelt de gemeenteraad voor niet in te stemmen met de spoedaanvraag van het Nova College voor een tijdelijke uitbreiding met 4 noodlokalen en inrichting met leer- en hulpmiddelen, omdat er volgens de norm geen ruimtetekort is.

4. Het college heeft besloten de stichting Werkstad op te heffen. De stichting Werkstad voerde namens de gemeente het Wiw-werkgeverschap uit. Op grond van de - in 1998 in werking getreden - Wiw, hebben de werknemers van de Banenpoolregeling een Wiw-aanstelling gekregen en hebben zij een arbeidsovereenkomst met de gemeente. In januari 2001 werd daarom de gemeentelijke dienst Werkstad gevormd en sindsdien voert deze dienst het Wiw-werkgeverschap uit. Het bestuur van de op te heffen stichting Werkstad heeft het advies gegeven om via een klankbordgroep of adviesraad de dialoog tussen gemeente en maatschappelijk middenveld over gesubsidieerde arbeid in stand te houden.

Sociaal Culturele Zaken

1. Het college heeft besloten om drie projecten die betaald zouden worden uit de rijksmiddelen Bijdrageregeling Sociale Integratie en Veiligheid, over te hevelen naar de gemeentelijke begroting. Het gaat om de projecten Bureau Vrouwenopvang Rotterdam, The Village Leger des Heils en Uitbreiding Duurzame Gebruiksgoederenregeling. Dit heeft als consequentie dat de projecten Stadsetiquette, Criem aanpak Zuid en Veiligheid op School, die nu nog op de reservelijst staan van de gemeentelijke begroting, kunnen worden betaald uit de bijdrageregeling van het Rijk. De verschuiving van de projecten is een financieel- technische operatie. Als gevolg van deze verschuiving, komt binnen de gemeentelijke middelen Stedelijke Visie structureel een bedrag van ¤ 88.000 vrij. Deze middelen worden betrokken bij de begrotingsbehandeling 2003.

2. Mevrouw drs. C. Van Spronsen MPA is voor een periode van vier jaar benoemd tot voorzitter van de Stedelijke Adviescommissie Gehandicaptenbeleid i.o.

Personeel en Organisatie

1. Het college heeft ermee ingestemd dat de huidige suppletieovereenkomst met de Uszo per 1 maart 2002 op naam van Loyalis wordt gezet, die vanaf deze datum voor de uitvoering zal zorgdragen. De suppletieregeling geeft een gedeeltelijk afgekeurde ambtelijke medewerker na ontslag recht op een aanvulling van zijn gedeeltelijke WAO-uitkering.

Financiën

1. Het college heeft de circulaire begrotingsvoorbereiding 2003 vastgesteld. De begrotingsvoorbereiding 2003 dient zich in eerste aanleg te richten op het begroten van bestaand beleid. Dat wil zeggen over zaken waarover al finale besluitvorming heeft plaatsgevonden en die meerjarig zijn verwerkt in de begroting 2002. Langs deze weg laat het college alle ruimte aan het nieuw te vormen college om zijn eigen signatuur aan de begroting 2003 te geven. De begrotingscirculaire zet tevens de eerste stappen op weg naar een begrotingscyclus die past in de gedualiseerde verhoudingen tussen Raad en College.

Juridische Zaken

1. Het college heeft 36 bezwaarschriften die zijn behandeld in de Algemene Beroepscommissie (gedeeltelijk) gegrond, ongegrond of niet ontvankelijk verklaard.

Directie Bedrijfsvoering

1. Het college heeft bestuurlijke huisregels vastgesteld voor de dienstverlening aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Na advisering door de Commissie Onderzoek Rekening (COR) zullen de regels binnen de gemeentelijke organisatie worden bekendgemaakt en ook worden vastgelegd in de administratieve organisatie.