Vendex KBB NV

Vendex KBB koopt Belgische doe-het-zelfketen Brico

Vendex KBB heeft met de Belgische onderneming GIB overeenstemming bereikt over de overname van Brico Belgium s.a. De Brico-groep exploiteert een keten van bouwmarkten in België onder de naam Brico en heeft daarnaast doe-het-zelfketens in Frankrijk, Spanje en Portugal. De transactie behoeft voorafgaand goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten.

Als deze toestemming is verleend en de transactie met GIB is geëffectueerd, zal Vendex KBB de DHZ-activiteiten van Brico in Frankrijk, Spanje en Portugal doorverkopen aan de Franse onderneming Leroy Merlin. Deze verkoop zal een aparte transactie zijn, waarvoor eveneens goedkeuring nodig is van de mededingingsautoriteiten. Leroy Merlin is een belangrijke partij in de Europese DHZ-markt en exploiteert verschillende ketens van bouwmarkten in Frankrijk, Spanje, Brazilië, Italië, Polen en België.

Met de overname van de DHZ-activiteiten van GIB is ¤ 505 miljoen gemoeid, zijnde ¤ 450 miljoen voor de aandelen van Brico Belgium s.a. + ¤ 55 miljoen aan schulden. Leroy Merlin betaalt aan Vendex KBB ¤342 miljoen in verband met de overname van de DHZ-activiteiten in Frankrijk, Spanje en Portugal. De transactie wordt door Vendex KBB gefinancierd uit de bestaande kredietlijnen.

De Belgische DHZ-activiteiten van Brico omvatten 97 vestigingen (waarvan 56 franchise). Met een netto-omzet van ¤ 310 miljoen en 1.620 medewerkers (FTE) is de onderneming marktleider. De Belgische DHZ-keten wordt ondergebracht in de business-unit Doe-Het-Zelf van Vendex KBB, maar zal onder leiding van het huidige Brico-management en onder de naam Brico worden voortgezet.

De transactie past in de strategie van Vendex KBB om een actieve rol te spelen in de verdere consolidatie van de doe-het-zelfmarkt en de eigen activiteiten een meer Europese schaal te geven. Met Brico wordt het concern in deze markt een van de grootste partij in de Benelux. De verworven activiteiten brengen de totale netto-omzet van de business-unit Doe-Het-Zelf boven de een miljard euro. De acquisitie draagt direct bij aan de nettowinst van het concern (excl. amortisatie van goodwill).

De entree in België is een logisch vervolg op de expansie van de Praxis-groep in Nederland, waar de onderneming zich zeer succesvol heeft ontwikkeld. De groep heeft haar positie de afgelopen twee jaar aanzienlijk versterkt, met name door de overname en snelle ombouw van de Nederlandse Marktkauf-vestigingen tot Mega Praxis.

In de Praxis-groep zijn de doe-het-zelfactiviteiten van Vendex KBB ondergebracht. De groep exploiteert twee formules, Praxis en Formido, met samen meer dan 200 vestigingen, een netto-omzet van ¤ 737 miljoen (2001/02) en een operationeel bedrijfsresultaat van ¤ 45,3 (boekjaar 2000/01). Bij de Praxis-groep werken circa 2.800 medewerkers (FTE).

Praxis is de meest grootschalige formule van de groep en exploiteert 119 bouwmarkten, waarvan 29 in franchise. De bouwmarkten lopen in grootte uiteen van 2.000 m² tot megastores van 15.000 m². De grootste megastores hebben ook een tuincentrum. Formido (80 vestigingen) is een franchiseketen van kleinere bouwmarkten met een gemiddelde oppervlakte van 1.500 m².

Conference call
Tijdens een conference call zal Marcel Smits (CFO van Vendex KBB) een toelichting geven op de transactie. Tijd: 18.00 uur GMT
Inbelnummer: + 31 (0) 45 631 6912

Koninklijke Vendex KBB is de leidende non-foodretailer in Nederland en is met diverse winkelformules ook actief in België, Luxemburg, Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Tot de onderneming behoren zesentwintig bekende formules in de sectoren warenhuizen en speciaalzaken. Over het boekjaar 2000/01 (per 31 januari) behaalde Vendex KBB een netto-omzet van 4,6 miljard euro, een bedrijfsresultaat van 239 miljoen euro en een nettowinst van 160 miljoen euro. Het gezamenlijke aantal winkels bedraagt meer dan 2500 en het aantal medewerkers circa 53 duizend.

Attentie, u kunt inbellen in de conference call om 18.00 uur. CFO Marcel Smits zal een toelichting geven op de transactie en vragen beantwoorden. Inbelnummer: 045-6316912