GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 27 maart 2002 16:30
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Groene & sociale trendbreuk na Paars is haalbaar en betaalbaar

(27 maart 2002)

De boodschap van GroenLinks voor de komende kabinetsperiode is investeren, nivelleren zonder potverteren. Er kan na 8 jaar paars een groene en sociale correctie op paars plaats-vinden. Het programma van Groenlinks leidt tot de grootste werkgelegenheidsgroei: 90.000 personen extra aan het werk.

De doorrekening van het CPB laat zien welke prioriteit GroenLinks toekent aan publieke investeringen. Om na 8 jaar paars waarin vooral lastenverlichting prioriteit heeft gehad een inhaalslag in de publieke sector te maken wordt 8,6 miljard euro extra voor intensiveringen uitgetrokken. Anders dan de grotere partijen trekt GroenLinks geen geld uit voor lasten-verlichting. Groenlinks is de enige partij met een lastenneutraal beeld. Het extra geld gaat vooral naar de sectoren Zorg en Onderwijs die onder GroenLinks een jaarlijkse reële groei kennen van 4,25%. Er wordt een vermindering van de werkdruk in deze twee sectoren gerealiseerd door het aantrekken van 46.000 extra mensen. GroenLinks scoort het best van alle partijen op het gebied van werkgelegenheid in de collectieve sector.

GroenLinks wil in de komende kabinetsperiode nivelleren. De minima gaan er jaarlijks 2,5% op vooruit. Om de armoedeval die onder paars sterk is opgelopen, te verminderen gaan de werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt er nog meer op vooruit. Mensen met boven-modale inkomens gaan er minder op vooruit door meer progressie in de inkomstenbelasting. Helaas kiest de PvdA niet voor een nivellerend inkomenspolitiek. De denivellering waar de VVD voor kiest is het volstrekt verkeerde antwoord op de private rijkdom. GroenLinks kiest als enige partij - samen met de SER - voor de verhoging van de uitkering naar 75% voor volledig arbeidsongeschikten. Deze verhoging van de uitkeringen wordt gefinancierd door een verminderde instroom in de WAO.

De milieudoorrekening van het RIVM laat zien dat GroenLinks de milieupartij bij uitstek is. Op alle milieuthema's haalt GroenLinks de beste score. De keus voor een werkelijk duurzame economie leidt tot een iets mindere groei van de economie; namelijk 2,3%. Aflossing van staatsschuld moet nu hand in hand gaan met aflossing van de milieuschuld. Dat zijn wij aan volgende generaties verplicht, anders lopen de rekeningen alleen maar op. Ook is GroenLinks zeer tevreden over de beoordeling van de zorgparagraaf. Een sterke verbetering van de solidariteit gaat samen met meer doelmatigheid: lees het wegwerken van de wachtlijsten.

Onbegrijpelijk vindt Groenlinks de keus van de PvdA om geen extra geld (1 miljard euro!, ofwel 0,2% BBP) uit te trekken voor Ontwikkelingssamenwerking, waar ze dat de kiezer in haar programma wél had beloofd. De VVD isoleert zich het meest met deze doorrekening: forse denivellering, gebrekkige investeringen, veel lastenverlichting en geen milieubeleid.

Paul Rosenmöller & Kees Vendrik

Rosenmöller & Vendrik geven morgen op de UvA, Roeterseiland 11 te Amsterdam, van 13.30 tot 15.uur college over de doorrekening en de resultaten van de andere partijen. http://www.groenlinks.nl/nieuws/4001114.html

Hier vindt u de publicaties van CPB
http://www.cpb.nl/nl/news/2002_15.html
en RIVM
http://www.rivm.nl/milieu/verkiezingsprogrammas.html over de doorrekening van de verkiezingsprogramma's.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -