RABOBANK NEDERLAND

Rabobank : Ketens sleutel tot toekomst veehouderij

Kolomsgewijze, marktgerichte en maatschappelijk georiënteerde veehouderij noodzaak
Het perspectief van de veehouderij wordt bepaald door de markt en door de maatschappelijke opvattingen. Dit vertaalt zich in de eisen die gesteld worden aan de kwaliteit van ons voedsel. Om daar invulling aan te kunnen geven, zijn effectief georganiseerde productiekolommen noodzakelijk. Een consistent overheidsbeleid is daarbij een randvoorwaarde. De Rabobank Groep zal in de toekomst de financiële dienstverlening afstemmen op de bereidheid van de ondernemer om naar die visie te handelen. De Rabobank schrijft dat in de Position Paper Toekomst Veehouderijcomplex, een concept-standpunt van de bank dat in de komende maanden op lokaal niveau bediscussieerd zal worden.

Henk van de Kerk, adviseur van de hoofddirectie van de Rabobank Groep: 'We hebben de brede discussie vertaald in een position paper waarin uitgangspunten zijn geformuleerd voor onze toekomstige financiële dienstverlening in de agribusiness. Naar verwachting wordt de discussie in mei in de Centrale Kringvergadering afgerond.'

De belangrijkste punten waarvoor de Rabobank aandacht vraagt, betreffen de inrichting van kolomsgewijze productie-organisaties, een steeds verdere specialisatie in agrarische bedrijven (waarbij Rabobank de toekomstige tweedeling in agrarische en natuurgerichte bedrijven als een positieve ontwikkeling ziet en ook faciliteert), het toenemende belang van maatschappelijke motieven (betreffende o.a. diergezondheid en dierenwelzijn) naast economische. In het kader van het veranderingsproces van het veehouderijcomplex zal de Rabobank Groep de financiële dienstverlening aanpassen op de volgende aspecten:

- De kredietverlening zal meer onderworpen worden aan maatschappelijk kritische aandachtspunten (maatregelen dierziekten, dierenwelzijn, emissies en de anticipatie hierop door een bedrijf).
- De Rabobank Groep zal meedenken over het ontwikkelen en inzetten van financiële oplossingen voor strategische deelnemingen; daarnaast zal de Rabobank Groep speciale financiële oplossingen ontwikkelen waardoor primaire bedrijven risicodragend kunnen investeren in hun marketingorganisatie.

- Onder regie van de overheid wil Rabobank een bijdrage leveren aan de herverkaveling en herinrichting van een economisch vitaal, leefbaar en duurzaam landelijk gebied.

- Rabobank zal een actieve rol spelen in discussies over de herinrichting van de veehouderij; zij zal daarbij overheden en andere stakeholders aanspreken op hun verantwoordelijkheid.
- De financiële dienstverlening zal getoetst worden aan de Position Paper Toekomst Veehouderijcomplex.