Gemeente Alkmaar


21 maart 2002

Genomineerden Duurzaamheidprijs 2002 bekend

De Duurzaamheidprijs Alkmaar van 2002 wordt dinsdag 23 april uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeente Alkmaar, de Kamer van Koophandel, Hogeschool Alkmaar en de natuur- en milieustichting ANIMO.
De jury heeft uit de inzendingen de volgende vijf bedrijven genomineerd: Kodi b.v., Vos projectontwikkeling b.v., Grontmij Noord-Holland, Noordwestzes en IE-systems b.v. Deze genomineerden zullen tijdens een feestelijke bijeenkomst proberen jury en publiek te overtuigen dat hun bedrijf de Duurzaamheidprijs 2002 behoort te winnen.

Kodi heeft een plan gemaakt om een historische molen aan de Hoornse Vaart zodanig te restaureren dat deze zeer energiezuinig is. Noordwestzes neemt de watertoren aan de Bergerweg opnieuw in gebruik met oog voor duurzaamheid. Grontmij Noord-Holland heeft de zorg voor het milieu geborgd in de interne organisatie en in de kwaliteit van de dienstverlening, en vervolgens in verschillende projecten uitgewerkt. IE-systems heeft een rioolsysteem uitgevonden dat veel minder stroom verbruikt dan bestaande rioolsystemen. Vos bouwt woningen in de wijk Vroonermeer-Zuid waarbij scherp is gelet op een laag energiegebruik en andere aspecten van duurzaamheid.

De jury bestaat uit de heer Van Keulen van MKB Noordwest-Holland (juryvoorzitter), de heer Gilijamse van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), de heer Lücke van de Rabobank Alkmaar e.o., de heer Poot van Syntens Noord-Holland, de heer Van Weenen van de Hogeschool Alkmaar en de heer Van Arendonk van de Milieufederatie Noord Holland.

Deze jury bepaalt op 23 april wie het kunstwerk van Geer Roobeek wint, dat aan de Duurzaamheidprijs verbonden is. Bovendien mag de winnaar van de juryprijs 15 vierkante meter aan zonnepanelen mee naar huis nemen. Tijdens de feestelijke avond wijst de publiek de winnaar van de publieksprijs aan. De winnaar hiervan krijgt 10 vierkante meter zonnepanelen. Dit prijzenpakket ter waarde van 11.500,- is beschikbaar gesteld door de Provincie Noord-Holland, Energierent Noordwest (onderdeel van de NUON groep) en de gemeente Alkmaar.