Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en Energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

28-03-2002

Directie Enka Ede slaat personeel lam met demotiverende berichten

CNV Chemie en energie kwaad over ongenuanceerde plannen

De directie van de viscosefabriek Enka Ede, onderdeel van Acordis, veroorzaakt grote onrust onder haar 500 werknemers. "Terwijl we met een uitgebreid veranderingsproces bezig zijn, walst de directie er botweg met nieuwe plannen overheen."

Jelle Loosman (CNV Chemie en energie) begrijpt niets van het optreden van de directie van Enka Ede. "De directie veroorzaakt via de pers veel onrust over mogelijke ontslagen, terwijl er nog niet eens afdoende overleg is gevoerd met ondernemingsraad en vakbonden. Met nieuws over ontslagen - waarbij ook nog eens verschillende cijfers de ronde doen - en over een langere werkweek demotiveert de directie haar werknemers. Zeer onhandig en uiterst onzorgvuldig, zeker na alle reorganisaties die er in het verleden al zijn geweest. Door zulke berichten naar buiten te brengen, creëer je natuurlijk geen draagvlak voor de veranderingen die noodzakelijk zijn. De mensen zijn helemaal murwgeslagen."
Bovendien gaat het om zaken die thuishoren op een hoger niveau (bijvoorbeeld als het gaat om langere werkweken). Loosman: "Dan praat je over het openbreken van de cao. En daar gaat de directie van Enka Ede helemaal niet over. Dat is een zaak tussen Acordis en de vakbonden. Met datzelfde Acordis hebben we trouwens een convenant getekend, over het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid in zoveel mogelijk locaties van het Acordis-concern. Dus daar zullen we Acordis ook aan houden."

De bond onderkent dat er iets bij Enka Ede moet gebeuren, want de situatie op de viscosemarkt is weinig rooskleurig. Loosman: "De basis voor die veranderingen is het rapport van professor Van Witteloostuijn, dat eind vorig jaar is verschenen. Wij willen daar op een zorgvuldige manier mee omgaan. Daarin past geen paniekzaaierij. En zeker niet van de kant van de directie."

Nadere inlichtingen:


· Jelle Loosman, vakgroepbestuurder CNV Chemie en energie 030-6348338
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244