Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2002/965
datum
27-03-2002

onderwerp
Toezeggingen begrotingsbehandeling inzake agrarisch natuurbeheer TRC 2002/2934

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Tijdens de behandeling van de LNV-begroting d.d. 17 -10-2001 heb ik toegezegd u over een aantal zaken nader te informeren. Het gaat daarbij om de volgende onderwerpen: * de aantallen aanvragen voor de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (SAN);
* de verdeling van de SAN-pakketten over de verschillende gebieden; * het betrekken van de agrarische natuurverenigingen bij de evaluatie van Programma Beheer;
* een overzicht van wat de mogelijkheden zijn van agrarisch natuurbeheer in teeltvrije zones (toezegging motie-Stellingwerf, 28000, XIV, nr. 19).

datum
27-03-2002

kenmerk
DN. 2002/965

bijlage

Aanvragen SAN
De heer Poppe heeft gevraagd om een overzicht van het aantal aanvragen voor de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer. Het aanvraagjaar 2001 was een bijzonder jaar, in die zin dat veel aanvragen die in 2000 zijn ingediend - en niet meer in 2000 konden worden afgehandeld - in 2001 zijn afgedaan. Onderstaand overzicht geeft zowel inzicht in de aanvragen uit 2000 die in 2001 zijn afgehandeld, alsmede in de aanvragen die in 2001 zijn gedaan.

Aantal
aanvragen Totaal
beschikt Positief
beschikt Negatief
beschikt Openstaande
aanvragen
Aanvraag jaar 2000 1017 1017 793 224 0
Aanvraag in 2001 2062 2019 1563 456 43
Totaal behandeld in 2001 3079 3036 2356 680 43

De kolom 'openstaande aanvragen' betreft aanvragen die nog in behandeling zijn, omdat nog nadere informatie moet worden ingewonnen of verstrekt. Geen van de aanvragen is om budgettaire redenen afgewezen.

Verdeling SAN-pakketten over de gebieden
De heer Bolhuis heeft gevraagd naar de verdeling van de pakketten agrarisch natuurbeheer over de verschillende gebieden en locatie daarvan ten opzichte van de grote natuurgebieden. Ook heeft hij gevraagd naar de toepassingsmogelijkheden van agrarisch natuurbeheer in weidevogelgebieden en bij landschapselementen. In het kader van het akkoord over de Decentralisatie Impuls 1993 zijn afspraken gemaakt over de verantwoordelijkheden van Rijk en provincies bij de uitvoering van het natuurbeleid. Uit dit akkoord vloeit onder andere voort dat de basis voor de verdeling van de verschillende pakketten agrarisch natuurbeheer over de gebieden de beheersgebiedsplannen zijn, die door Gedeputeerde Staten van de afzonderlijke provincies dienen te worden vastgesteld. Dit is ook vastgelegd in de subsidieregeling agrarisch natuurbeheer. De beheersgebiedsplannen zijn een vertaling van de landelijke natuurdoelenkaart en de afzonderlijke provinciale natuurdoeltypenkaarten en geven inzicht hoe het landelijke beleid doorwerkt naar provinciaal niveau. In deze gebiedsplannen moet onder andere zijn aangegeven: de begrenzing, de na te streven natuurdoelen en het bijbehorende aantal hectare van de verschillende pakketten uit het Programma Beheer.
De afgelopen jaren is daar samen met de provincies hard aan gewerkt, maar dit proces is in een aantal provincies nog niet afgerond, zodat op dit moment nog geen totaal overzicht van de hectares per categorie van pakketten, verdeeld over verschillende gebieden, kan worden gegeven.

De locatie van de beheersgebiedsplannen ten opzichte van de grote natuurgebieden wordt door de provincies bepaald, maar daar waar zij langs de randen van grote natuurgebieden door de provincies zijn gelokaliseerd kan dus agrarisch natuurbeheer plaatsvinden op basis van Programma Beheer. Mijn beleid is erop gericht om de grote kernen van de EHS zogenaamde beïnvloedingsgebieden te lokaliseren (als een ommanteling van de EHS), zoals aangegeven in het SGR-2. Met betrekking tot de toepassing van pakketten voor weidevogelgebieden en landschapselementen het volgende. Weidevogelgebieden maken veelal deel uit van de beheersgebiedsplannen, zodat daar agrarisch natuurbeheer kan plaatsvinden. Voor het beheer van landschapselementen kan in het kader van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer subsidie worden aangevraagd mits de landschapselementen deel uit maken van een gebiedsplan of van één van de proeftuinen in het kader van Kwaliteitsimpuls Landschap.
Met betrekking tot de besteding van gelden van agrarisch natuurbeheer over 2001 verwijs ik naar de financiële verantwoording van mijn departement over 2001 die op korte termijn aan de Kamer zal worden aangeboden.

Agrarische natuurverenigingen
Het afgelopen najaar, maar ook dit vroege voorjaar, heeft uw Kamer vragen gesteld die direct of indirect betrekking hadden op de rol en betekenis van de agrarische natuurverenigingen. In mijn reacties heb ik regelmatig benadrukt de belangrijke rol die ik aan agrarische natuurverenigingen toeken en de faciliteiten die ik daarvoor gecreëerd heb.

Zo worden collectieve, door agrarische natuurverenigingen ingediende, pakketten met voorrang behandeld, ondersteun ik via een bijdrage de kosten voor samenwerking via de Regeling organisatiekosten samenwerkingsverbanden, en heb ik recent een voorlichtingstender uitgeschreven gericht op verdere professionalisering van de verenigingen.
De rol van de agrarische natuurverenigingen zal in de evaluatie van Programma Beheer worden meegenomen.

Motie-Stellingwerf (28000, XIV, nr. 19)
Naar aanleiding van de motie-Stellingwerf heb ik uw Kamer toegezegd een overzicht te geven wat de mogelijkheden zijn om agrarisch natuurbeheer te combineren met teeltvrije zones. Zo kan in het kader van de subsidieregeling agrarisch natuurbeheer voor percelen, waar teeltvrije zones deel van uitmaken, subsidie worden aangevraagd. Aanvragen kunnen zowel betrekking hebben op het hele perceel als op de randen van percelen. Met betrekking tot dit laatste komen diverse weide pakketten en landschapspakketten in aanmerking. Voorwaarde is dat de aanvragen voor de percelen deel uitmaken van een beheersgebiedsplan of landschapsgebiedsplan en daarmee in overeenstemming zijn. Ook kunnen voor percelen en daarvan deel uitmakende teeltvrije zones gelegen in de zogenaamde proeftuingebieden van de Kwaliteitsimpuls Landschap, aanvragen op grond van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer worden ingediend.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber


---