Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DNW. 2002/359
datum
27-03-2002

onderwerp
Schoolsteegbosjes te Leusden
TRC 2002/2112

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Onderstaand de beantwoording van Kamervragen van het lid Bolhuis (PvdA) inzake Schoolsteegbosjes te Leusden.

datum
27-03-2002

kenmerk
DNW. 2002/359

bijlage

1
Ja.

2
Ja, ik heb kennisgenomen van dit document.

3
Op voorhand is niet aan te geven of er sprake zal zijn van aantasting van de natuurwaarden. Een en ander is afhankelijk van verschillende factoren die te zijner tijd beoordeeld dienen te worden. Op basis van de Natuurbescherminswet zal met betrekking tot woningbouw een nadere afweging en beoordeling plaatsvinden. De uitvoering van de procedure is een verantwoordelijkheid van Gedeputeerde Staten van Utrecht, waarbij LNV uiteindelijk beslist of de vergunning kan worden verleend. Als in het (woningbouw)gebied sprake is van in het kader van de Natuurbeschermingwet (ex art. 23 en 24) beschermde dier- of plantensoorten zal tot 1 -04-2002 in het kader van de Natuurbeschermingswet een ontheffing bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij moeten worden aangevraagd. Na 1 april 2002 zal deze ontheffing in het kader van de Flora- en Faunawet moeten worden aangevraagd.
Uiteraard zal een eventueel woningbouwproject in de toekomst ook de gebruikelijke procedure in het kader van de ruimtelijke ordening moeten doorlopen. Het ministerie van LNV zal dan ook in deze procedure haar oordeel kunnen geven.

4
Nee.
Op verzoek van LNV is de provincie Utrecht bezig met het uitvoeren van een verkenning van de robuuste verbinding. In dit kader vindt onder meer afstemming plaats met de reconstructiecommissie i.o. Gelderse Vallei - Utrecht Oost, hierin zijn de deelnemende gemeenten vertegenwoordigd en uit dien hoofde geïnformeerd over de verkenning ten behoeve van de robuuste verbinding.

5
Het is nog niet duidelijk of en hoe de robuuste verbinding zal worden gesitueerd, welk ruimtebeslag dit met zich mee zal brengen e.d. Ik ga ervan uit dat in genoemde verkenning de mogelijke relatie met de woningbouwplannen in ogenschouw wordt genomen.

6
Zoals ook uit voorgaande antwoorden blijkt is op dit moment een traject gaande waarin naar de diverse robuuste verbindingen verkennende onderzoeken plaatsvinden. Dit gebeurt op verzoek van het ministerie van LNV en in opdracht van de betreffende provincies. In dit kader zal overleg tussen partijen plaatsvinden. De uitkomsten van deze verkenningen zullen door mijn ministerie worden geëvalueerd, op basis waarvan in SGR2 deel 3 een keuze zal worden gemaakt over hoe de robuuste verbindingen nader wordt ingevuld. In dit kader wordt de Kamer geïnformeerd over de voortgang.
Het is een provinciale verantwoordelijkheid om de uiteindelijke begrenzing van de robuuste verbindingen vast te stellen.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Bolhuis (PvdA) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de Schoolsteegbosjes te Leusden.(Ingezonden 28 -02-2002)

1
Heeft u kennis genomen van de krantenberichten met betrekking tot de ontwikkeling van een woningbouwlocatie in de nabijheid van het beschermd natuurmonument de Schoolsteegbosjes te Leusden?

2
Kent u het visiedocument 'Leusden in de steigers' van de Gemeente Leusden, waarin deze zoekrichting voor de langere termijn is opgenomen alsmede de strategische gebiedsvisie waarin dit terug komt?

3
Deelt u de mening dat woningbouw in de nabijheid van de Schoolsteegbosjes (in de Langesteeg) het betrokken natuurmonument zal aantasten en de aanwezige natuurwaarden verstoren?

4
Heeft reeds overleg plaats gevonden tussen Rijk, Provincie Utrecht en Gemeente Leusden over de aanleg van een robuuste ecologische verbindingszone die de Utrechtse Heuvelrug zou moeten verbinden met Gelderse Vallei en Veluwe?

5
Zal woningbouw in het betrokken gebied de mogelijkheid om te komen tot een robuuste verbindingszone niet bemoeilijken dan wel tot een verbindingszone van onvoldoende formaat leiden?

6
Bent u bereid (mede gelet op de voortgang bij het opstellen van streekplannen in de Provincie) tezamen met de Minister van VROM op korte termijn te overleggen met de Provincie Utrecht (en Gelderland) over de concrete begrenzing van de verbindingszone Utrechtse Heuvelrug - Veluwe, deze gezamenlijk vast te stellen en de Kamer over de uitkomsten daarvan te informeren?

up Reageren
Homepage

---