Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/494
datum
26-03-2002

onderwerp
Honden- en kattenbesluit 1999
TRC 2002/1004

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij reageer ik op uw verzoek om een overzicht van de wijzigingen in het Honden- en kattenbesluit 1999 (HKB '99). Zoals u aangeeft, heb ik in mijn brief d.d. 11 -05-2001 (TRCJZ/2001/4540) toegezegd om in het HKB '99 expliciet voorschriften ter socialisatie van bedrijfsmatig gehouden honden op te nemen. Hiervoor is een aanpassing van het HKB '99 noodzakelijk.

datum
26-03-2002

kenmerk
DL. 2002/494

bijlage

Mijn ministerie heeft met diverse organisaties en wetenschappers overlegd om na te gaan welke vorm deze expliciete voorschriften kunnen hebben. De meningen lopen hierbij nogal uiteen. Vanuit de wetenschap wordt in elk geval aangegeven dat een compleet beeld over een goede socialisatie nog ontbreekt. Duidelijk is wel dat een goede socialisatie kan voorkomen dat agressief gedrag optreedt, maar waaraan deze goede socialisatie moet voldoen is nog niet bekend. Belangrijke elementen zijn wel aan te geven.
Enkele voorbeelden:
* een hond moet voldoende in contact zijn geweest met een variatie aan mensen;
* een hond moet voldoende op straat zijn geweest; * een hond moet aan verschillende geluiden zijn gewend.

Het opnemen van gedetailleerde normen in het HKB '99 ten behoeve van socialisatie is gegeven het ontbreken van een betrouwbaar wetenschappelijk kader op dit moment niet zinvol. Wel kunnen meer algemeen geformuleerde normen nuttig zijn. Er zal daarom worden gezocht naar meer algemene voorschriften, die de socialisatie van de bedrijfsmatig gehouden honden moeten bevorderen. Van belang is daarbij wel, dat de normen handhaafbaar zijn.

Ik wil met betrokken partijen hierover nogmaals in overleg treden. Als naar mijn mening een goede invulling van het voorgaande mogelijk is, zal ik een wijziging van HKB'99 voorbereiden.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---