Vendex KBB NV

Vendex KBB maakt bekend dat met een aantal partijen wordt gesproken over de verkoop van de Hans Anders-optiekgroep. De voorbereidingen voor dit verkoopproces zijn enkele maanden geleden begonnen. Over het verloop van de gesprekken worden geen nadere mededelingen gedaan. De ondernemingsraad is over de voorgenomen verkoop geïnformeerd.

De verkoop van de Hans Anders-groep past in de strategie van Vendex KBB om de grote portefeuille van formules verder te stroomlijnen en de focus te richten op concernactiviteiten waarmee in de Europese markt een rol van betekenis kan worden gespeeld. Verwacht wordt dat dit actieve portfoliomanagement in het lopende jaar zal leiden tot meer desinvesteringen.

De Hans Anders-groep is actief met twee optiekformules: Hans Anders Opticiens en Het Huis Opticiens, met samen meer dan 400 winkels. Beide formules zijn al jaren succesvol en behalen een uitstekend rendement.

Hans Anders is met 224 winkels een van de grootste opticiens in Nederland en is met 20 winkels ook aanwezig in België. De formule is actief in het lage-prijzensegment. Het Huis Opticiens is een optiekketen aan de bovenkant van de markt. Met 137 vestigingen (waarvan 66 aangesloten zelfstandige optiekwinkels) neemt Het Huis Opticiens in dit segment van de Nederlandse markt een vooraanstaande positie in. De groep verkoopt ook hoortoestellen via het eigen concept Hans Anders Hoortoestellen en de recentelijk van zusteronderneming It's overgenomen speciaalzaakketen Van Boxtel (25 winkels). Bij de groep werken bijna 1.500 medewerkers. Voor hen zal de verkoop geen consequenties hebben.

Koninklijke Vendex KBB is de leidende non-foodretailer in Nederland en is met diverse winkelformules ook actief in België, Luxemburg, Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Tot de onderneming behoren zesentwintig bekende formules in de sectoren warenhuizen en speciaalzaken. Over het boekjaar 2000/01 (per 31 januari) behaalde Vendex KBB een netto-omzet van 4,6 miljard euro, een bedrijfsresultaat van 239 miljoen euro en een nettowinst van 160 miljoen euro. Het gezamenlijke aantal winkels bedraagt meer dan 2500 en het aantal medewerkers circa 53 duizend.

Public relations Investor relations Peter van Bakkum, tel. 020 - 5490 432 Marius Zomer, tel. 020 - 5490 509