VER. SPIERZIEKTEN NEDERLAND

Elfstedentocht eindigt in Baarn

David van der Woude fietst digitaal documentatiecentrum bijeen

In de zomer van 2001 fietste de 13 jarige David van der Woude de Elfstedentocht. David heeft een spierziekte. Hij wilde één keer in zijn leven deze 'tocht der tochten' maken op zijn aangepaste, handbewogen ligfiets. Hij startte op woensdag 11 juli vanaf het Zaailand in Leeuwarden. Zijn tocht eindigt definitief op zaterdag 6 april, wanneer hij het David van der Woude Documentatiecentrum voor Spierziekten opent.

David wilde al vanaf het begin iets extra's doen met zijn fietstocht en besloot uiteindelijk om er een sponsortocht van te maken. Hij organiseerde alles samen met zijn ouders: hij schreef brieven naar de plaatselijke middenstand, ging op zijn fiets bij bedrijven langs en haalde uiteindelijk met zijn fietstocht f 30.000,- op voor 'zijn' club, de Vereniging Spierziekten Nederland. Zijn tocht is op internet na te lezen: http://www.vsn.nl/david/. De VSN besloot het geld te besteden aan de inrichting van een digitale bibliotheek op internet, zodat alle mensen met een spierziekte direct toegang kunnen krijgen tot een schat aan praktische informatie.

Sinds zomer 2001 is er enorm veel werk verzet. Het bestaande, papieren documentatiecentrum is onder handen genomen. Ruim 5000 titels zijn opnieuw beschreven. Bijna 1000 Nederlandstalige artikelen zijn ingescand en geschikt gemaakt voor gebruik op internet. Er is nieuwe software aangeschaft en geïnstalleerd. Het resultaat zal op 6 april te zien zijn, wanneer het David van der Woude Documentatiecentrum voor Spierziekten on line gaat.

Naast het Documentatiecentrum is er een speciale zoekmachine ontwikkeld, die gericht zoekt binnen sites over spierziekten, er is een markt opgezet, waar mensen met een spierziekte hulpmiddelen kunnen kopen en verkopen, er is een attenderingsservice in het leven geroepen en mensen met een spierziekte kunnen nieuwsbrieven en het ledenblad voortaan ook via internet lezen: een praktische oplossing voor mensen die moeite hebben met het omslaan van bladzijden.

Het project is gefinancierd uit de opbrengst van de Elfstedentocht van David, met een grote projectsubsidie van het Johanna Kinderfonds en een aanvullende subsidie van de Stichting Vrienden van de VSN.

Journalisten zijn welkom bij de opening van het David van der Woude Documentatiecentrum voor Spierziekten op zaterdag 6 april a.s. om 14.30 uur in het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4 A in Baarn Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de Vereniging Spierziekten Nederland, Erik van Uden, tel. 035 5480480 of 06 22805422.

27 mrt 02 18:09