Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 27 maart 2002

CPB doorrekening verkiezingsprogramma PvdA

Handen uit de mouwen: bijna 100 duizend mensen extra voor betaalbare zorg, beter onderwijs, meer politie

In de afgelopen jaren is de basis gelegd voor een sterke economie, waardoor nu in het verkiezingsprogramma van de PvdA ruimte is voor een ambitieus plan om zorg, onderwijs en veiligheid te versterken. Om de AOW en de zorg voor ouderen in de toekomst veilig te stelen wordt de staatsschuld verder afgelost. Maatregelen op het gebied van de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat de inkomensverdeling rechtvaardiger wordt, de armoedeval wordt aangepakt en arbeid en zorg beter gecombineerd kunnen worden.

Met het PvdA-plan voor de zorg wordt - volgens het CPB - de zorg beter. Zorg die bovendien betaalbaar is voor iedereen, waarbij de wensen van de patiënt centraal staan. Met de extra investeringen van de PvdA wordt de kwaliteit verbeterd, de wachtlijsten verkort en het aantal mensen dat behandeld kan worden vergroot. Dankzij de voorstellen van de PvdA komen er 58.000 mensen extra in de zorg aan het werk.

CDA en VVD hebben geweigerd hun plannen voor zorg door het CPB te laten analyseren. Daarmee ontnemen zij de kiezer informatie over de gevolgen van hun zorgplannen. Volgens de PvdA leiden de CDA/VVD-plannen, met een vaste hoge premie, tot onaanvaardbare lasten voor ouderen en midden- en lage inkomens.

Onder het motto "Geen kind van school zonder een diploma" legt de PvdA prioriteit bij de uitbreiding van het voor- en vroegschools onderwijs, worden de arbeidsvoorwaarden van leraren verbeterd en wordt de uitval in het beroepsonderwijs aangepakt. Gemeenten, scholen en ouders krijgen meer te zeggen over het onderwijs van hun kinderen. In de plannen van de PvdA gaan er 26.000 mensen meer aan de slag in het onderwijs.

Veilige buurten en straten: daar zet de PvdA zich voor in. Er wordt gekozen voor een brede aanpak. Meer politie in de buurt, begeleiding van risicojongeren, 6000 agenten erbij en versterking van preventie, jeugdzorg en van de rechterlijke macht, waarvoor nog eens 6.000 mensen erbij komen.

De plannen van de PvdA moeten leiden tot een meer dienstbare overheid, die zichtbare resultaten levert, de prestaties voorop. De handen uit de mouwen is dan ook het motto.



Partij van de Arbeid