Ingezonden persbericht


Baatbelasting: een wassen neus?

27-03-2002

De Kamer van Koophandel Noordwest-Holland maakt zich grote zorgen over de plannen van de gemeente Alkmaar om het Medisch Centrum Alkmaar ruim een derde (140 parkeerplaatsen) van de totale capaciteit (400 plaatsen) van de Singelgarage toe te wijzen. Wanneer aan één gebruiker exclusiviteit wordt verleend, zou dat de juridische basis van de Baatbelasting ernstig ondergraven. De voorziening die ten grondslag ligt aan de baatbelasting wordt op die manier immers tenietgedaan.

Een belangrijke financiële bijdrage van eigenaren van onroerend goed en het Medisch Centrum Alkmaar heeft de bouw van de Singelgarage mogelijk gemaakt. Exclusief gebruik van parkeerplaatsen was daarbij géén uitgangspunt. Enerzijds omdat dit het langparkeren stimuleert, anderzijds omdat dit onderbezetting tot gevolg kan hebben. Het is moeilijk te verkopen dat sprake is van leegstand terwijl er wel vraag is naar parkeerruimte.

De kamer verzoekt de gemeente op korte termijn helderheid te verschaffen over de situatie rond de bouwplannen van het MCA en het flankerend parkeerbeleid dat daarbij wordt overwogen.

Alkmaar, 27 maart 2002

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland, mw. Ch. Zeilstra-Spies, communicatiemanager, tel. (072)5195795.