Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Presentaties en Projecten Artoteek Rijnmond

28 maart 6 mei 2002:

www.exposurerotterdam.nl/inspiratie/

Waarom wordt een kunstenaar kunstenaar? Vanuit bewondering voor de kunstgeschiedenis of is het een willekeurige keuze? Dit zijn vragen die kunstenaars wel vaker horen. Het zijn vragen die ze, op een bepaalde manier, zichzelf stellen, of waar ze, op een andere manier, door buitenstaanders mee geconfronteerd worden. De drijfveren van vijf verschillende Rotterdamse kunstenaars staan centraal in het onderzoeksproject 'Inspiratie'.

Het CBK en Biemans Concern stuurden voor dit onderzoek kunstjournalist Canis Zijlmans naar vijf kunstenaars van zeer verschillende leeftijden en achtergronden. En die dus ook heel verschillend werk maken. Dit zijn Anton Vrede, Henk Tas, Maria Ikonomopoulou, Marcelle van Bemmel,en Luuk Bode, . Zijlmans ondervroeg hen over hun inspiratiebronnen. Niet de filosofie of kunstgeschiedenis bleken hoog te scoren, maar striphelden, popsterren, biologie, dieren, mythologie en herinneringen aan oma. Kortom: de inspiratie blijkt heel dicht bij huis te liggen.

Anton

Interviews met deze kunstenaars zijn gepubliceerd in vijf lesbrieven. Hun verhalen over hun jeugd en hun bewondering voor hun inspiratiebronnen worden met tekst en zeer verschillende plaatjes aangevuld. Deze combinatie van verhalen en afbeeldingen maakt de denkwereld van kunstenaars spannend en begrijpelijk, ook voor jongeren. Docenten kunnen de vijf lesbrieven opvragen bij het Centrum Beeldende Kunst. In april exposeren de vijf kunstenaars werk dat vertelt over hun inspiratie in de Artoteek.

Henk Tas, die eigenlijk liever rockstar dan beeldend kunstenaar wilde worden:

Henk

"Mijn held is Elvis Presley. Die komt veel in mijn kunstwerken voor. Ik gebruik hem veel voor mijn eigen verhalen. Zo krijgt hij op een van m'n werken een gitaar aangereikt van Pinokkio, de leugenaar met de lange neus. Want ik zie wel dat niet alles koek en ei was in zijn leven als rockstar. De roem heeft ook een keerzijde."

Maria Ikonomopoulou, die in haar werk de herinneringen levend houdt aan haar oma die alles hergebruikte:

Maria

"Vijftien jaar geleden is ze overleden. Toen heb ik van haar alle dingen verzameld, die niemand wilde hebben. Pas heb ik er een beeld van gemaakt als een herinnering aan haar. Maar ook aan een hele manier van leven, die aan het verdwijnen is."

Marcelle