Ingezonden persbericht

Hoofd Accountsectie Food
Prof. dr. P.J.W. Peters

Keuringsdienst van Waren

Postbus 16108

2500 BC 's-Gravenhage


Onderwerp: aanbevelingen m.b.t. preventie besmet kippenvlees
Breda, 28 maart 2002

Hooggeleerde heer Peters,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, een groep die zich tot stelt misstanden in de Nederlandse samenleving te bestrijden, vraag ik Uw indringende aandacht voor het volgende:

Op 27 maart jl. maakte De Standaard (B) melding van het volgende:

Brussel - Helft Belgische kippen bedorven. De kippen die in de warenhuizen liggen zijn belabberd van kwaliteit. Vorig jaar zijn 36 varkensbedrijven tijdelijk gesloten omdat in het vlees van slachtdieren te veel antibiotica werd gevonden. Dat blijkt uit cijfers van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. Vier-en tachtig procent van de kippen is van slechte kwaliteit. Ruim de helft van de kippen bevat te veel ziektekiemen. Ze zijn met nadere woorden bedorven. De biologische kippen doen het beter. Maar kippen uit Bresse, die ook een stuk duurder zijn dan de gewone braadkippen, scoren redelijk tot zwak.

Het voorafgaande geeft voldoende aanleiding mij ter zake tot U te wenden, met een klemmend verzoek Uw regionale inspecties indringend aandacht te vragen. Dit verzoek houdt verband met het feit, dat het niet uitgesloten kan worden geacht dat lucratieve handelaren desbetreffende producten in Nederland proberen te dumpen.

Ter zake vraag ik ook Uw bijzondere aandacht voor een 4-tal vragen in De Standaard van vandaag, (Zie bijlage:2) die werden beantwoord door de directeur Koen Neyt van een Belgische kippenslachterij in Boekhoute:

Is het mogelijk kippenvlees zonder besmetting in de winkel te krijgen?

Honderd procent kiemvrij kippenvlees is een optie. Tenzij we het vlees door een chloorbad laten passeren zoals dat in Amerika gebeurd. Dan zijn alle kiemen gedood. Ik denk dat de Belgische consument in zo'n geval meer vragen zou stellen over zijn vlees.

Wat is dan wel mogelijk om kans op besmetting terug te dringen?

Ik ben aangesloten bij KIB, een Nederlands keurmerk voor kippen. Dat legt ons voorwaarden op waaraan ons bedrijf moet voldoen. Daarnaast bestaan wettelijke voorschriften. We controleren de kuikens als ze aankomen op ons bedrijf op salmonella. Diezelfde test gebeurt nog eens veertien dagen later voor het slachten. Twee keer per jaar is er een controle op de e-coli-bacterie en op de aanwezigheid van ziektekiemen en bacteriën in de stallen nadat ze gekuist (schoongemaakt) en ontsmet zijn.

Waar schuilt het grootste risico voor besmetting?

Dat komt volgens mij door het ontbreken van de koude ketting. Dat kan zowel in het slachthuis, de tussenhandel als in het warenhuis gebeuren. Als de koeling even onvoldoende is, vermenigvuldigen bacteriën zich zeer snel. Hoe men bijvoorbeeld sporen van uitwerpselen kan aantreffen in kippen, is voor mij een compleet raadsel. Het lijkt mij bijna onmogelijk.

Bieden kippen met labels meer zekerheid aan de consument dat ze kwaliteit in hun winkelkarretjes leggen?

De labels hebben niets met hygiëne te maken. Die slaan op de voeding, de duur van de kweek en dergelijke. Daarna worden die kippen meestal in dezelfde slachthuizen geslacht en via dezelfde kanalen tot bij de consument gebracht.

Verwijzend naar de voorafgaande leg ik U onderstaande vragen voor:

A. Acht U het niet zinvol/noodzakelijk dat de Nederlandse slachthuizen bij de verwerking van kippenvlees een chloorbehandeling geven?

B. Vindt U het niet uiterst merkwaardig dat 84% van de kippen in Belgische winkels van slechte tot zeer slechte kwaliteit is, ondanks notabene het IKB (Nederlands keurmerk voor kippen) de Belgische slachterijen voorwaarden oplegt waaraan zij moeten voldoen?

C. Geven de labels op de verpakkingen van kippenvlees, net zoals in België, voor de Nederlandse consument, geen hygiënegarantie? Zo ja, wordt het dan geen tijd dat desbetreffende garantie-eisen dienen te worden aangescherpt?

Een afschrift van deze brief zend ik U per e-mail, alsook aan de aan de directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, mr. M.J. Roos, en de voorzitters van het Productschap Vlees & Eieren, drs. R.J. Tazelaar - Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, drs. J.J. Ramekers -en IKB (keurmerk scharrelvlees) en Hoofdredacteur De Standaard

Ter zake verwijs ik tevens naar brief van de toenmalige minister van Justitie, de huidige minister van Staat, mr. F. Korthals Altes, aan mijn aktiegroep d.d. 26 mei 1986 met het kenmerk: Staats- en Strafrecht Nr. 633/286. (Zie bijlage: 3)

Met bijzondere belangstelling Uw berichten afwachtend teken ik met vriendelijke groet en hoogachting,

Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

Tel 06 - 148 93 251

Postbus 4683
4803 ER Breda

E-mail: bbelang@xs4all.nl